Noi tensiuni la granița Poloniei cu Belarus. Un conflict armat e posibil să se aprindă la granița celor două țări

Noi tensiuni la granița Poloniei cu Belarus. Un conflict armat e posibil să se aprindă la granița celor două țări

Tot mai multe țări vecine Belarusului se declară îngrijorate de activitățile migranților din Belarus. ”Situaţia din Belarus şi de la frontiera europeană este foarte îngrijorătoare pentru noi. Avem nevoie de un răspuns comun al UE mai puternic în această privinţă”, a declarat Kaja Kallas, din partea Estoniei.

De asemenea, recent, doi polițiști de frontieră au fost răniți când un grup de 60 de migranți a încercat să treacă cu forța granița din Belarus, a anunțat luni biroul polițiștilor de frontieră polonez.

UE a acuzat Minsk că facilitează intrarea ilegală în bloc pentru a riposta la sancțiunile impuse în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din august 2020.

Ieri, Ministerul de Externe polonez a anunțat că a convocat ambasada Belarusului, guvernul polonez acuzând că pe teritoriul propriei țări are loc un conflict armat al unor persoane în uniforme, ce vin dinspre Belarus, arată AFP, citat de către Agerpres.

Incidentul este calificat drept „o provocare”

Acest incident s-a provocat noaptea, între 1 și 2 noiembrie, din cauza unor migranți veniți din Belarus. Originea persoanelor ce încearcă să treacă spre spațiul vestic european este asemuită Orientului Mijlociu.

Acest val de migranți a fost orchestrat de către Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, ca răspuns la sancțiunile Uniunii Europene.

”Polonia este hotărâtă să-şi protejeze propriile frontiere şi frontierele externe ale UE”, afirmă MAE.

Mii de militari la granița celor două țări

Ca răspuns la evenimentele recente, Polonia a trimis mii de militari la granița sa cu Belarus, unde a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată pentru a opri valul de migranți. De asemenea, în zonă, a fost instituită starea de alertă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:44 - Scene teribile în Dolj, unde un bărbat și-a agresat soția și fiul în plină stradă. Nici polițiștii nu au scăpat de furia agresorului
12:42 - Peste 150 de răniţi, după ce două trenuri s-au tamponat într-o gară din Barcelona
12:26 - Amenzi usturătoare pentru românii care comercializează carne de porc neexpertizată sanitar veterinar. Condițiile legale pentru tăierea porcului în 2022
12:25 - Nicolae Ciucă, despre aderarea la Schengen: Vom cere să se formuleze în Consiliul JAI de joi, prin vot, o decizie pentru România. Hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă (VIDEO)
12:20 - SUA nu împiedică Ucraina să își dezvolte propriile capacități de atac cu rază lungă de acțiune, spune șeful Pentagonului
12:14 - Medicii români se tem de o triplă epidemie fără precedent: peste 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în decurs de șapte zile
12:04 - Rareș Bogdan și liderul grupului PPE, în drum spre Viena pentru „ultimul asalt” privind aderarea României la Schengen: „Ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”
11:56 - Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent
11:52 - După protestele fără precedent, China relaxează restricțiile împotriva Covid-19
11:43 - 25 de persoane reținute pentru un presupus complot de extremă dreapta pentru răsturnarea statului german. Au fost efectuate arestări și în Austria, și în Italia