Cristian Diaconescu: Ucraina, linie roșie pentru Rusia / Vladimir Putin spunea că va reacționa disproporționat dacă sunt încălcate liniile roșii. Ceva de acest gen avem acum în Marea Neagră (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Ucraina, linie roșie pentru Rusia / Vladimir Putin spunea că va reacționa disproporționat dacă sunt încălcate liniile roșii. Ceva de acest gen avem acum în Marea Neagră (VIDEO)
Foto: captură video PMP TV

În momentul în care Ucraina ar intra într-o logică referendară privind apartenența la NATO, elementele de escaladare vor apăea din zona Moscovei cât se poate de evident, a explicat Cristian Diaconescula „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, miercuri, pe B1 TV.

Federația Rusă susține că a tras o serie de focuri de avertisment către un distrugător britanic în Marea Neagră, un incident negat de partea britanică. Președintele PMP a explicat că acesta ar trebui să fie un incident minor, însă exacerbarea sa la nivelul unor relații regionale arată că Vladimir Putin este cât se poate de categoric în ideea de a-și apăra liniile roșii. Episodul de miercuri din Marea Neagră, spune fostul ministru de Externe, este exact tipul de incident de care se teme o lume întreagă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: „Ucraina este linie roșie pentru Federația Rusă”

„Ucrainaeste linie roșie pentru Federația Rusă. Din această perspectivă nu trebuie să devină membră a Alianței Nord-Atlantice, Federația Rusă descurajează chiar și o discuție de principiu din această perspectivă și, automat, și comportamentul militar este unul adecvat, exact ca în situația teritoriului național”, a declarat fostul ministru de Externe.

Întrebat ce ar putea Federația Rusă să facă dacă Ucraina și poporul său își exprimă intenția de a adera la NATOsub o formă democratică, precum un referendum sau un altfel de gest politic, președintele PMP a explicat: „În momentul în care Ucraina ar intra într-o astfel de logică referendară privind apartenența la NATO, în primul rând ar trebui să aibă acordul statelor membre ale Alianței și în al doilea rând, în mod clar, elementele de escaladare vor apărea din zona Moscovei cât se poate de evident, deci acesta ar trebui să fie un incident minor, dar faptul că este exacerbat la nivelul unor relații regionale arată că Vladimir Putin este cât se poate de categoric în ideea de a-și apăra liniile roșii pe care, după cum spunea la un moment dat, odată încălcate, va reacționa chiar asimetric, deci va reacționa chiar disproporționat față de nivelul de amenințare. Ceva de acest gen avem în acest moment în Marea Neagră”.