Criză de combustibil fără precedent în Liban: Țara a rămas fără energie electrică

Criză de combustibil fără precedent în Liban: Țara a rămas fără energie electrică

Libanul se confruntă cu o gravă criză energetică. Cele două centrale principale din Liban au fost forțate să se oprească după ce au rămas fără combustibil, a declarat sâmbătă compania de electricitate de stat, lăsând țara fără energia produsă de guvern, scrie usatoday.

Libanul se confruntă cu o criză energetică paralizantă agravată de dependența sa de importurile de combustibil. Sursele de alimentare neregulate au pus spitalele și serviciile esențiale în modul de criză. Libanezii depind din ce în ce mai mult de operatorii privați care, de asemenea, se luptă pentru asigurarea aprovizionării, pe fondul unei prăbușiri fără precedent a monedei naționale.

Lipsa motorinei și a combustibilului, alături de o infrastructură veche, a înrăutățit întreruperile de curent care au fost un dispozitiv de ani de zile. Întreruperile care au durat timp de trei până la șase ore ar putea lăsa acum zone întregi cu cel mult două ore de energie de stat pe zi.

Sâmbătă, compania electrică de stat a declarat că centrala electrică Zahrani din sudul țării a fost nevoită să oprească din cauza lipsei de combustibil; principala fabrică din nord a fost închisă joi.

Electricite De Liban a declarat că oprirea reduce sursa totală de energie la sub 270 de megawați, ceea ce înseamnă o scădere majoră a stabilității rețelei. Acesta a spus că va ajunge la instalațiile de alimentare cu combustibil din nordul și sudul țării pentru a vedea dacă pot obține suficient combustibil pentru a readuce puterea.

Însă compania, responsabilă pentru majoritatea datoriilor guvernamentale, depinde de creditele de la banca centrală a țării, care se luptă cu reducerea rezervelor.

Guvernul a crescut treptat prețurile la combustibil și motorină, pe măsură ce banca centrală a redus subvenționarea dolarului pentru importuri, adăugând greutățile cu care se confruntă libanezii.