Criză de zahăr în Ungaria. Cumpărătorii se plâng de lipsa produsului din magazine: „Consumăm mai mult zahăr decât producem”

Criză de zahăr în Ungaria. Cumpărătorii se plâng de lipsa produsului din magazine: „Consumăm mai mult zahăr decât producem”
Criză de zahăr în Ungaria: Cumpărătorii se plâng de lipsa produsului din magazine. Sursa: Pixabay

Cumpărătorii se plâng de lipsa zahărului din magazine, magazinele limitează cantitatea care poate fi cumpărată sau, pur şi simplu, nu au acest produs, a declarat pentru portalul Infostart, citat de ziarul ungar „Népszava”, Árpád Dorogi, președinte al Asociației Naționale a Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, vicepreședinte al Consiliului Produselor de Zahăr și Organizației Interprofesionale, potrivit Rador.

Magazinele limitează cantitatea de zahăr care poate fi cumpărată

Acesta consideră că motivul producției interne insuficiente este că prețul zahărului și al sfeclei de zahăr a fost nejustificat de scăzut în ultimii ani, motiv pentru care producătorii au redus în fiecare an suprafața cultivată cu sfecla de zahăr

De asemenea, situația a fost agravată și mai mult de seceta din acest an. Vor fi puține materii prime pe care producătorul autohton de zahăr le poate procesa la fabrica din Kaposvár, judeţul Somogy, astfel că zahărul va fi scump. Specialistul nu se așteaptă la o situaţie mai bună nici anul viitor pe continentul european.

„Oferta a scăzut şi în afara Europei, iar prețurile au crescut semnificativ, precum şi costurile de transport. Problema de bază este că consumăm mai mult zahăr decât producem”, a precizat Árpád Dorogi.

„În 2022 nu vom putea produce nici măcar un sfert din consumul intern. Ungaria consumă trei sute de mii de tone de zahăr pe an, faţă de acest consum, anul trecut Ungaria a putut produce doar optzeci de mii de tone, iar anul acesta va fi și mai puțin, poate în jur de șaizeci de mii de tone. De asemenea, este o problemă că, comercianții implicați în comerțul cu zahăr nu înregistrează niciun profit, deoarece ei trebuie să vândă zahărul mai ieftin decât prețul de cumpărare, deoarece şi preţul acestui produs a fost plafonat”, a mai adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)