Croația denunță declarațiile lui Viktor Orban, care spunea că Ungariei i-ar fi fost „luate” părți din coasta Mării Adriatice: „Condamnăm orice aspirație teritorială împotriva țărilor suverane”

Croația denunță declarațiile lui Viktor Orban, care spunea că Ungariei i-ar fi fost „luate” părți din coasta Mării Adriatice: „Condamnăm orice aspirație teritorială împotriva țărilor suverane”
Viktor Orban, premier al Ungariei și lider al partidului Fidesz. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Croația a condamnat declarațiile prim-ministrului ungar Viktor Orban, care susținea că Ungariei i-ar fi fost „luate” părți din zona de coastă a Mării Adriatice. Guvernul de la Zagreb l-a convocat pe ambasadorul ungar la discuții, potrivit Bloomberg.

Croația condamnă declarațiile premierului ungar și „orice aspirație teritorială împotriva țărilor suverane”

„Condamnăm orice aspirație teritorială împotriva țărilor suverane”, a declarat, marți, Ministerul croat al afacerilor externe.

Bloomberg notează că Viktor Orban a mai stârnit și altădată furia vecinilor cu afirmațiile sale despre istoria teritorială a Ungariei – inclusiv în 2020, când publica o fotografie cu „Ungaria Mare”, care cuprindea zonele cedate de fostul Imperiu Austro-Ungar prin Tratatul de la Trianon din 1920, actul care, printre altele, a consfințit la nivel internațional Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Croația, care alături de Slovenia stăpânește cea mai mare parte din coasta estică a Mării Adriatice de mai bine de un secol, s-a simțit jignită de comentariile lui Viktor Orban cum că teritoriul ar fi fost „luat” de la maghiari.

Viktor Orban spunea că Ungariei i-ar fi fost „luate” părți din coasta Mării Adriatice

„Cei care au mare și porturi sunt capabili să aducă petrol cu tancurile petroliere. Dacă nu ne-ar fi luat-o, am fi avut și noi un port”, declara liderul guvernului de la Budapesta pentru postul public de radio al Ungariei.

Spectrul irendentismului ungar vine într-un moment în care aliatul lui Viktor Orban, președintele rus Vladimir Putin, a lansat o invazie împotriva Ucrainei și caută să captureze teritorii din estul și sudul țării invadate. Premierul Ungariei a intrat într-un clinci cu UE pe tema livrării de arme către Kiev, dar și în ceea ce privește un eventual embargo pe importurile de țiței rusesc, o propunere cuprinsă în cel mai recent pachet de sancțiuni, unul încă neadoptat tocmai din cauza divergențelor pe acest subiect.

Viktor Orban se portretizează adesea drept lider nu numai pentru cei aproape 10 milioane de oameni care formează populația Ungariei, ci și pentru milioanele de etnici maghiari care trăiesc în țările vecine, inclusiv în România, iar guvernul de la Budapesta le-a oferit cetățenie și drept de vot și investește masiv în zonele cu comunități maghiare numeroase. Pe de altă parte, el susține public că nu are vreo ambiție teritorială.

Guvernul croat „a înțeles greșit” comentariile lui Viktor Orban, susține Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul ungar al afacerilor externe.

„Prim-ministrul a menționat un fapt istoric. Sperăm că prietenii noștri croați nu se vor lăsa pradă isteriei din presă”, a declarat oficialul ungar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina