Cu circa 10.000 cazuri noi de COVID-19 fiecare, Franța și Spania au înregistrat noi recorduri negative

Cu circa 10.000 cazuri noi de COVID-19 fiecare, Franța și Spania au înregistrat noi recorduri negative
foto: Pixabay

Atât Franța, cât și Spania vin după două zile cu bilanțuri epidemice sumbre, care au consfințit recorduri negative la nivel de cazuri noi. Dacă autoritățile franceze au anunțat 9.843 de îmbolnăviri depistate pe un interval de 24 de ore, cele spaniole au raportat10.764.

Un nou record negativ de cazuri noi în Franța, 9.843 de îmbolnăviri

Pe fondul noilor focare, Franțaa înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi de COVID-19, joi, și a stabilit astfel un nou record la nivel național de la debutul pandemiei. Agenția națională sanitară a anunțat, în dupa-amiaza zilei de ieri, că 9.843 de persoane fuseseră depistate cu infecție cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, transmite Euronews.

Potrivit datelor centralizate de Worldometer, bilanțul înregistrat joi este un maxim absolut de la izbucnirea crizei sanitare.

Totodată, numărul spitalizărilor a crescut cu peste 2.200 de pacienți internați în ultimele șapte zile, dintre care 371 în secțiile de terapie intensivă.

În plus, au mai fost contabilizate alte 19 decese, context în care numărul fatalităților a ajuns la 30.813 – al 17-lea bilanț din lume și al doilea din UE, după Italia.

În prezent, Franța are a doua rată de incidență pe 14 zile din UE, cu 135,1 cazuri la 100.000 de locuitori, conform datelor prezentate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Miniștrii guvernului francez și oficialii din sectorul sanitar se reunesc, vineri, pentru a discuta despre noi măsuri de prevenire și limitare a răspândirii de SARS-CoV-2 – virusul care provoacă boala COVID-19.

Emmanuel Macron, președintele Franței, le-a spus reporterilor, joi, că guvernul are „de luat decizii”, dar nu numai unele pur „științifice”.

„Când luăm decizii pentru a lupta cu virusul, când trebuie să carantinăm, avem, după cum se știe, consecințe foarte negative”, a spus Macron, invocând impactul pe care l-a avut pandemia asupra altor boli, asupra educației copiilor și asupra economiei.

Record negativ și în Spania, 10.764 de îmbolnăviri nou depistate

Criza COVID-19 a stabilit un record negativ de cazuri noi și în Spania – 10.764, fără centralizarea datelor din regiunile Ceuta și Navarra, potrivit informării făcute joi de Ministerul spaniol al Sănătății. Este vorba despre un maxim absolut de la izbucnirea crizei sanitare, potrivit El Pais.

Madridul continuă să contabilizeze cam o treime din cazurile noi și are o incidență de 535,9 îmbolnăviri la 100.000 de locuitori, fiind urmat de La Rioja (374) și Țara Bascilor (372). La polul opus se află Asturias, cu 58,7, care chiar și așa se regăsește deasupra multor state europene: Regatul Unit (37,3), Italia (29,2), Germania (19,1) și Potugalia (47,4).

De altfel, autoritățile din ComunitateaMadridimpun noi măsuri de restricție, menite să limiteze răspândirea infecțiilor cu noulcoronavirus. Astfel, începând de luni, sunt interzise coridele și limitate adunările publice și private la cel mult zece persoane, potrivit agenției EFE.

În acest moment, 7,4% din paturile spitalelor spaniole sunt ocupate de pacienții cu COVID-19, în timp ce la terapie intensivă se află 1.141 de bolnavi. Dacă la începutul pandemiei capacitatea era de 7.000 de paturi, acum cuantumul a ajuns la 8.000. Deși în cea mai mare parte a Regatului presiunea încă nu este la un nivel alarmant, există spitale, în special în Madrid (cu un grad de ocupare COVID de 18%), unde aceasta începe deja să se facă resimțită.

Tags: