Cuba a aprobat cu o majoritate covârșitoare căsătoria între persoane de același sex printr-un referendum

Cuba a aprobat cu o majoritate covârșitoare căsătoria între persoane de același sex printr-un referendum
Peste 3,9 milioane de alegători, adică 66,9 la sută, au votat pentru ratificarea noului cod al "dreptului familiei" în Cuba, sursă foto: YT

Peste 3,9 milioane de alegători, adică 66,9 la sută, au votat pentru ratificarea noului cod al „dreptului familiei”, a anunțat Consiliul Național Electoral, citat de Reuters.

Peste 3,9 milioane de alegători – 66,9% – au votat pentru

Cubanezii au aprobat cu o majoritate covârșitoare o lege a familiei care va permite cuplurilor de același sex să se căsătorească și să adopte, a declarat comisia electorală, într-o mișcare care va redefini, de asemenea, drepturile copiilor și ale bunicilor.

Peste 3,9 milioane de alegători – 66,9% – au votat pentru ratificarea noului cod, în timp ce 1,95 milioane de alegători, adică 33%, s-au opus, a declarat luni președintele Consiliului Național Electoral, Alina Balseiro Gutierrez, la televiziunea de stat.

„Codul familiei” de 100 de pagini legalizează căsătoriile între persoane de același sex și uniunile civile, permite cuplurilor de același sex să adopte copii și promovează împărțirea egală a drepturilor și responsabilităților domestice între bărbați și femei.

Rezultatele preliminare ale comisiei electorale au arătat că 74% din cei 8,4 milioane de cubanezi cu drept de vot au participat la referendumul de duminică.

„Dragostea este acum lege”, a scris luni dimineață președintele Miguel Diaz-Canel pe Twitter.

„Se plătește o datorie față de mai multe generații de bărbați și femei cubanezi, ale căror proiecte familiale așteaptă această lege de ani de zile”, a mai spus el. „Începând de astăzi, vom fi o națiune mai bună”.

Un susținător important al măsurii a fost Mariela Castro, fiica fostului președinte Raul Castro și nepoata fratelui său, liderul cubanez Fidel Castro

Reformele au întâmpinat o rezistență deschisă neobișnuit de puternică din partea unei mișcări evanghelice în creștere în Cuba – și a multor alți cubanezi – în ciuda unei campanii guvernamentale ample în favoarea măsurii.

Această campanie a inclus mii de întâlniri informative în întreaga țară și o amplă acoperire mediatică în sprijinul acesteia.

Măsura privind „legea familiei” fusese aprobată de parlamentul cubanez, Adunarea Națională, după ani de dezbateri privind astfel de reforme.

Aceasta ar permite sarcini surogat, drepturi mai largi pentru bunici în ceea ce privește nepoții, protecția persoanelor în vârstă și măsuri împotriva violenței de gen.

Diaz-Canel, care a promovat legea, a recunoscut că există întrebări cu privire la această măsură în timp ce vota duminică. „Majoritatea oamenilor noștri vor vota în favoarea codului, dar acesta are încă probleme pe care societatea noastră în ansamblu nu le înțelege”, a declarat el.

Un susținător important al măsurii a fost Mariela Castro, director al Centrului Național pentru Educație Sexuală și un promotor al drepturilor cuplurilor de același sex. Ea este fiica fostului președinte Raul Castro și nepoata fratelui său, liderul cubanez Fidel Castro.

Însă în Cuba există o puternică tendință de conservatorism social și mai mulți lideri religioși și-au exprimat îngrijorarea sau opoziția față de lege, temându-se că aceasta ar putea slăbi familiile tradiționale.

Deși Cuba a fost oficial atee timp de decenii după revoluția din 1959 condusă de Fidel Castro, a devenit mai tolerantă față de religii în ultimul sfert de secol.

Acest lucru a însemnat o mai mare deschidere nu numai față de Biserica Romano-Catolică, cândva dominantă, ci și față de religiile afro-cubaneze, protestanți și musulmani.

Unele dintre aceste biserici au profitat de această deschidere în 2018 și 2019 pentru a face campanie împotriva unui alt plebiscit care ar fi rescris constituția într-un mod care să permită căsătoriile gay.
Opoziția a fost suficient de puternică pentru ca guvernul de atunci să dea înapoi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:00 - Luis Enrique, demis de la naționala Spaniei după eliminarea prematură de la Cupa Mondială din Qatar
13:55 - Tinerii de la Partida Romilor vă invită să învățați limba romani
13:47 - Franța e pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen. Gerald Darmanian: „Sunt țări prietene, surori, care au făcut eforturi enorme pentru a putea controla frontierele europene”
13:31 - Ambasada Ucrainei la Chișinău amenințată că în sediul instituției a fost amplasată o bombă. Poliția caută autorul mesajului
13:30 - Celine Dion, în vârstă de 54 de ani, este diagnosticată cu o boala denumită „Sindromul persoanei rigide”, o boală rară, care transformă bolnavii în „statui umane
13:28 - Crimea este în continuare expusă atacurilor ucrainene, recunoaște Kremlinul / Forțele ruse susțin că au doborât o dronă în portul Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei anexate ilegal
13:24 - Un parașutist militar și-a pierdut viața în urma unor salturi programate
13:11 - Ungaria importă zilnic circa 1.200 de tone de sare din Salina Praid, din România. Din cauza războiului, sarea noastră a înlocuit-o pe cea din Ucraina
13:08 - Șofer de TIR din Constanța, beat de abia stătea în picioare: „Cum conduceți așa”
13:06 - Ieri ne numea „Vestul sălbatic al Europei”, azi vorbește la superlativ despre români. Eurodeputatul german Guido Reil, discurs emoționant după o vizită în România: „Îmi cer iertare mândrului popor român” (VIDEO)