Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: „Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că ‘Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'”

Cum funcționează contra propaganda ucraineană? Povestea unei tinere care vorbește cu mii de ruși în Telegram: Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că 'Soțul meu îmi este mai drag decât Herson'
Foto: Hepta/Sputnik / Alexey Suhorukov.

Cum funcționează propaganda partizană ucraineană? Jurnaliștii de la Bumaga au găsit unul dintre activiștii organizației, o femeie ucraineană care, folosind un cont fals, scrie comentarii în discuțiile rusești despre război. Ea vorbește despre un fiu fictiv și despre probleme de pe front pentru a-i convinge pe ruși de absurditatea războiului.

Tânăra are un fiu fictiv și o identitate falsă

În octombrie, publicația căuta eroine pentru un material dedicat soțiilor și mamelor mobilizaților din Sankt Petersburg. Printre cei intervievați s-a numărat și o femeie care a scris despre fiul ei, care ar fi fost trimis la război.

Aceasta folosește un cont special cu fotografii ale unei vârstnicie. Într-o conversație cu Bumaga, s-a dovedit că aceasta este o femeie ucraineană care este angajată în contra propagandă. Iată povestea tinerei care încearcă să lupte cu regimul putinist și să schimbe percepția maselor.

Am 30 de ani. Înainte de invazia rusă, lucram de la distanță pentru două companii care erau cumva legate de Rusia. Majoritatea angajaților de acolo sunt din Rusia. Așa că am avut ocazia să mă aflu în mediul rus în fiecare zi.

Apropo, înainte de invazie, eram foarte neutră față de Rusia și ruși. În fiecare zi, comunicând cu oameni pe subiecte generale, cumva nu te gândești prea mult la politică.  În 2021, am fost chiar pregătită să zbor la Soci pentru un eveniment corporativ cu angajații. Aveam un bilet, dar nu m-au lăsat la graniță cu un zbor spre Moscova, deoarece existau restricții pentru ucraineni.

Mișcarea partizană e un hobby pentru ea

Am prins începutul războiului în timp ce lucram în a doua companie. Dar cu cât mai departe, cu atât era mai dificil să lucrezi într-o astfel de echipă. În principiu, au fost mulți oameni adecvați care au condamnat invazia. Dar în cea mai mare parte… Cu cât totul a mers mai departe, mai ales după Bucha și Mariupol, cu atât mi-a fost mai greu să aud despre „suferința” lor despre un Starbucks sau o aplicație preferată care nu funcționează.

Pe 9 mai, în chatul nostru a fost postat un banner uriaș cu ciocan și seceră. Am scris chiar și un comentariu că acest lucru este inacceptabil. Ca răspuns, un lider de echipă din alt departament m-a sfătuit să merg să mă împușc.

Acum lucrez în domeniul SMM, iar contra propagandă este doar un hobby. La școală, puneam piese de teatru, așa că îmi este ușor să rămân în rolul personajului meu. Comunicarea cu soțiile mobilizaților nu-mi provoacă tulburări emoționale puternice.

Îți amintești, la începutul războiului, rușii au început să vadă reclame în rețelele de socializare cu cadavrele soldaților? Nimeni nu ne-a întrebat despre asta, doar mulți oameni înșiși au venit la asta și au început să lanseze o astfel de publicitate. Am fost una dintre ei, am lansat un anunț cu inițiativa să iasă la mitinguri, în timp ce eram pe drumuri undeva în vestul Ucrainei. Deci mișcarea noastră nu este centralizată. Oamenii înșiși se unesc sau lucrează autonom.

Îmi ia 1,5-2 ore pe zi. Nu ai nevoie de un buget special. Puteți face acest lucru fără a investi deloc. Dar am cumpărat mai multe conturi de telegram pentru a le face să pară mai credibile.

Rușii sunt împărțiți în trei categorii

Mulți ucraineni vin în chat-uri rusești și încep să-i înjure pe ruși, să-i amenințe și să bată joc. După ce am stat în aceste chat-uri, mi-am dat seama: nu poți convinge pe nimeni așa.  Totuși, am o teorie potrivit căreia toți oamenii sunt împărțiți în trei categorii: 10% joacă pe „partea binelui”, 10% – pe „partea răului”, iar restul de 80% sunt minți care au dubii.

Mulți oameni au fost mobilizați, au părăsit mame și soții care trăiesc o varietate de emoții. Cei mai mulți dintre ei tac – dar nu și personajul meu. Îți spun că am un „fiu” care este acum la război. Am reușit să intru, recent, într-un chat închis a soțiilor mobilizaților.

De cele mai multe ori, am două emoții: fie un „cringe”  de la ceea ce citesc. Oamenii din chat nu sunt printre cei mai educați și cei mai bogați din punct de vedere spiritual.

Ce vrea să obțină contra propaganda ucraineană

În mod ideal, obiectivele constă în implicarea mai multor persoane în astfel de activități și controlul narațiunilor din chat. Pentru a fi o forță care poate îneca vocile boturilor. Sper că cel puțin câțiva oameni vor ajunge la ideea că „Soțul meu îmi este mai drag decât Herson” – aceasta va fi o victorie.

Modul de a rezolva o problemă este să o recunoști. Mi-aș dori ca rudele celor mobilizați să înțeleagă de ce soții lor au fost chemați la război.

Nu cred că poate exista o revoltă sau o revoluție în Rusia. Dar eu cred că guvernul monitorizează în continuare opinia oamenilor și gradul general de mulțumire de autorități. În Rusia, în 2024, vor avea loc alegeri prezidențiale. Sper ca oamenii vor încerca să schimbe ceva.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:14 - Adolescentă din Mehedinți, bătută de două colege de liceu, după Balul Bobocilor. Motivul de la care a izbucnit conflictul
19:01 - Cibrian Dobre, despre mandatele de senator pierdute de POT în județul Sălaj: „Ar fi trebuit să obțină 40% din voturile exprimate de sălăjeni” (VIDEO)
18:57 - Marius Humelnicu (PSD), despre mandatele parlamentarilor POT, care ar putea fi invalidate: „Indiferent dacă suntem un partid mai vechi sau unul mai nou, trebuie să respectăm legea”
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei