Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că, în cazul unui divorț, atribuirea automată a numelui tatălui este discriminatoriu

Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că, în cazul unui divorț, atribuirea automată a numelui tatălui este discriminatoriu
Foto: European Court Of Human Rights (ECHR) / Facebook

Este discriminatoriu ca un copil să primească mai întâi numele tatălui, iar mai apoi, numele mamei, se arată în cea mai nouă decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată de către o femeie de origine spaniolă care s-a despărțit în timpul sarcinii de partenerul său. La nașterea sa, în 2005, jurisdicția din Spania prevedea ca copilul să primească numele de familie al tatălui, în cazul unui dezacord între părinți.

Privind legea care indică că copilul trebuie să poarte numele tatălui, urmat de cel al mamei, judecătorii CEDO transmit că ”se poate dovedi necesară în practică şi nu este neapărat în contradicţie” cu Convenţia europeană a drepturilor omului, conform spotmedia.ro

Schimbarea de la regulă, discriminatorie față de femei

De asemenea, aceștia au stabilit că ”imposibilitatea derogării de la această regulă este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei” şi că ”diferenţa de tratament” la care a fost supusă reclamanta constituie o încălcare a Convenției. Aceștia și-au justificat hotărârea prin circumstanțele speciale ale procesului.

Până la recunoașterea paternității, copilul a purtat, timp de 1 an, numele de familie al mamei.

În urma acestui proces, Spania a fost nevoită să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro.

Numele copilului va fi stabilit de „interesul superior al copilului”

Situația din Spania s-a schimbat, iar în cazul unui dezacord între părinți, judecătorul în cauză va stabili numele de familie pe care copilul îl va purta, ținând cont de criteriul „interesului superior al copilului”. Așadar, în funcție de decizia judecătorului, copilul va purta fie numele mamei, fie numele tatălui.

Ultima oră
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină