Cutremur politic în SUA: Pierderile categorice suferite de stânga progresistă în California, semnal puternic despre eșecul Administrației Biden, în perspectiva alegerilor intermediare

Cutremur politic în SUA: Pierderile categorice suferite de stânga progresistă în California, semnal puternic despre eșecul Administrației Biden, în perspectiva alegerilor intermediare
Un Cessna rătăcit în zona de securitate a lui Biden a pus pe jar Forțele Aeriene

Stânga progresistă a suferit o înfrângere categorică  în alegerile de marți din California, unul dintre principalele state liberale din SUA. Rezultatele de la urne sunt o lovitură pentru Partidul Democrat în perspectiva alegerilor intermediare din America din luna noiembrie 2022.

Înfrângerea democraților are loc în contextul în care americanii vor alege în toamnă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, o treime din Senat și 39 de guvernatori, precum și alți oficiali de la nivelul statelor și orașelor.

După doi ani, pe 5 noiembrie 2024, vor fi aleși președintele și vicepreședintele Statelor Unite, urmând de asemenea să fie puse la bătaie toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților și 33 din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington, 13 posturi.

Revocarea procurorul progresist Chesa Boudin

Alegătorii din San Francisco au rechemat pe procurorul progresist Chesa Boudin după alegerile privind gestionarea criminalității, potrivit Associated Press.

Rezultatul acțiunii de revocare și diferența mare între cei care au susținut/respins revocarea lui Boudin (61% față de 39%) reprezintă o respingere a stângii, pe măsură ce democrații renunță la apelurile de „definanțare a poliției” în fața sondajelor la nivel național care arată o preocupare crescândă a americanilor cu privire la siguranța publică, în special din partea oamenilor de culoare, potrivit NBC.

Boudin a câștigat alegerile pentru procuror în noiembrie 2019, ca parte a unui val național de procurori progresiști care s-au angajat să caute alternative la soluția încarcerării, să pună capăt războiului „rasist” împotriva drogurilor și să tragă la răspundere ofițerii de poliție. El a fost ales cu o platformă aliniată Black Lives Matter pentru a reforma sistemul de justiție penală.

Perioada în funcție a lui Boudin a fost marcată de o luptă continuă cu Departamentul de Poliție din San Francisco (SFPD), care a acuzat biroul procurorului progresist că a reținut probe într-un caz împotriva unui ofițer. Boudin a dat însă vina pe SFPD, afirmând că nu a putut urmări cazurile în justiție deoarece poliția nu a adus probe și a făcut arestări în doar 5% din cazuri.

Cutremur politic în SUA

Alegerile de marți din California au generat un cutremur care ar putea zgudui peisajul politic din SUA.

În Los Angeles și San Francisco, două dintre cele mai liberale orașe mari ale SUA, alegătorii au  trimis mesaje usturătoare de nemulțumire față de creșterea dezordinii publice, măsurată prin creșteri ale anumitor tipuri de criminalitate.

Această nemulțumire s-a tradus prin rechemarea procurorului districtual de stânga din San Francisco, Chesa Boudin, cu o marjă răsunătoare.

Analiștii consideră că mișcarea este un semnal larg răspândit în rândul alegătorilor din ambele orașe că guvernul local eșuează în responsabilitatea cea mai de bază: asigurarea ordinii și siguranței publice.

Este un sentiment asemănător cu anxietatea legată de dezordinea urbană care a inspirat teoria polițienească a„geamurilor sparte” în anii 1980 și a contribuit la alegerea primarilor republicani Rudy Giuliani și Richard Riordan în New York și, respectiv, Los Angeles, pe fondul violenței în cascadă de la începutul anilor 1990.

Republicanii au încercat să pună aceste probleme pe seama Administrației Biden și a politicilor liberale, argumente care au rezonat cu unii alegători marți. De partea lor, democrații se pregătesc pentru o luptă dificilă în această toamnă, în contextul cotelor scăzute de aprobare pentru președintele Biden și a rezultatelor negative cu care partidul președintelui s-a confruntat în mod tradițional în primul mandat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:32 - Mihai Morar, la un pas de tragedie. Prezentatorul a fost în Capra, înainte să fie lovită de avalanșă
11:29 - Tragedie în Franța: șapte copii și mama lor au murit într-un incendiu
11:29 - Kamara, despre relația pe care o are cu Andrei Ștefănescu, colegul său din trupa Alb Negru: „Sperăm să reactivăm și mai bine povestea”
11:01 - Irina Nicolae a transmis un mesaj dur, după ce nu a fost invitată la reuniunea trupei A.S.I.A.:„Mi se pare degradant și înjositor. Mi-am cumpărat eu un bilet online, să fiu în sală”
11:00 - Simona Halep, suspendată până la vară! Patrick Mouratoglou a dat-o de gol pe campioana României
10:59 - România va achiziționa tehnică de luptă mondernă din Coreea de Sud: obuzierele K9 și K239 Chunmoo, pe lista discuțiilor
10:51 - Reacția Poliției Române după ce agenții s-au plâns că noile uniforme sunt „de cea mai proasta calitate”. IGPR dă de înțeles că polițiștii nu știu să le poarte (FOTO)
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)