Daniel Lorer, ministrul bulgar al inovării şi creşterii, despre introducerea monedei euro: „1 ianuarie 2024 este data”

Daniel Lorer, ministrul bulgar al inovării şi creşterii, despre introducerea monedei euro: „1 ianuarie 2024 este data”
Daniel Lorer, ministrul bulgar al inovării şi creşterii, despre introducerea monedei euro. Sursa: Freepik

Daniel Lorer, ministrul bulgar al inovării şi creşterii, a declarat că țara sa va introduce moneda euro la 1 ianuarie 2024. Timp de o lună de la adoptarea monedei europene, leva și euro vor circula concomintent, iar moneda națională va fi retrasă treptat din circulație.

Răspunzând unei întrebări privind planul de adoptare a monedei unice, Lorer a declarat că nu există nicio dezbatere cu privire la dată sau la decizia asupra a ceea ce trebuie făcut.

Bulgaria va introduce euro la 1 ianuarie 2024

Ministrul bulgar al inovării și creșterii a explicat că „1 ianuarie 2024 este data”.

„Primul nostru pas este să cădem de acord asupra planului la nivelul consiliului de coaliţie, după care, presupun că va ajunge în parlament. Dar nu există nicio dezbatere despre dată. Acest lucru a fost acceptat de guvernul anterior, aşa că noi ne mişcăm după datele stabilite. În ceea ce priveşte modul în care avansăm, mesajul meu către Parlamentul bulgar şi în special către partenerii de coaliţie este să arătăm o mare responsabilitate pentru acest proces, astfel încât să se poată desfăşura cât mai repede posibil”, a menţionat Lorer, preluat de G4Media.

Bulgaria a fost admisă în mecanismul ERM-2,

Bulgaria a fost admisă, alături de Croația, în mecanismul ERM-2, fiind o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, încă din iulie 2020.

Bulgarii vor putea plăti și în euro și în moneda națională, la o lună de la adoptarea monedei unice, după cum arată un proiect național pentru intrarea în zona euro.

Totodată, Bulgaria intenționează să adopte moneda europeană la un curs valutar fix, având în vedere că una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă țările care trec la euro este faptul că nu mai pot folosi cursul de schimb ca o metodă de aplanare la șocurile economice.

„Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe dintre euro și leva”, se precizează în proiect, potrivit sursei citate anterior.

Urmăriți B1TV.ro și pe