Trecerea la moneda euro poate propulsa Bulgaria. Adrian Negrescu: „I-ar putea ajuta să depășească România din punct de vedere economic” (VIDEO)

Trecerea la moneda euro poate propulsa Bulgaria. Adrian Negrescu: „I-ar putea ajuta să depășească România din punct de vedere economic (VIDEO)
Sursa foto: Pixabay

După ce Bulgaria a luat fața României în diverse domenii cruciale, printre ele infrastructura rutieră, vecinii din sud au mai bifat un succes. Vor adera la moneda euro din 2024, după ce au reușit să îndeplinească toate condițiile stabilite la nivel european.

Între timp, România se află în continuare în afara spațiului Schengen, accesul în SUA al românilor se face complicat, iar criteriile pentru aderarea la moneda euro tot n-au fost îndeplinite.

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat duminică, 9 ianuarie, pentru B1 TV, ce ar însemna pentru România adoptarea monedei euro.

„Trecerea la moneda euro ar înseamna stabilitate financiară și un potențial de atragere a investitorilor străini. Altfel îți vin investitorii străini când știu că ai în țara ta moneda euro (…) Da, ne ajută în acest moment să avem leul românesc, ne mai ajută cu inflația, să ne mai mișcăm cu dobânzile, în așa fel încât să reducem din riscurile la adresa economiei”, a declarat Negrescu, în emisiunea „Talk”, moderată de către Irina Petraru.

Avertismentul economistului Adrian Negrescu

Bulgaria are toate șansele să depășească România din punct de vedere economic, în următorii ani, potrivit lui Negrescu.

„Dar pe de altă parte, da, poate fi o miză interesantă și trebuie să fie o miză pentru România (n.r. – adoptarea monedei euro) pentru că doar așa putem atrage investitori de calibru pe termen lung, iar Bulgaria într-adevăr, și-a riscat creșterea economică din ultimii ani și iată că a reușit să respecte cam toate criteriile.

Această rigurozitate din punct de vedere financiar-bugetar s-ar putea să-i ajute din 2024 și Bulgaria să ne depășească din punct de vedere economic”, a mai punctat economistul.

Anul trecut, în ianuarie, Florin Cîțu a declarat că în cel mai optimist caz, România va trece la euro în 2026. Informațiile de la BNR arată că acest lucru ar putea fi realizat, de fapt, în 2029.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ultima oră
10:04 - Tentativă de omor la metroul din București. O femeie a încercat să arunce două persoane în fața trenului, la stația Lujerului
09:56 - Record de decese COVID-19 în Australia, unde spitalele resimt tot mai mult presiunea variantei Omicron
09:48 - Ce a spus Andreea Marin când a fost întrebată dacă ar colabora cu Ștefan Bănică Jr. Răspunsul surprinzător a venit în direct, la TV
09:41 - Codin Maticiuc vrea să facă un film cu Liviu Vârciu. Ce sume a investit în pasiunea lui: „Sunt banii mei, nu-s împrumutați de la bancă” (GALERIE FOTO)
09:33 - Israel ar putea renunța la certificatul verde. Anunțul a fost făcut în ziua în care țara a înregistrat un nou record negativ de infectări
09:15 - Calendarul zilelor libere pentru 2022. Prima minivacanță din acest an are loc la finalul săptămânii  
09:13 - Tanczos Barna susține că primarii vor taxarea suplimentară a mașinilor second hand: „Există la nivelul autorităților locale o presiune uriașă la înmatriculări”
09:10 - Eliminare neașteptată la Survivor România 2022. Concurenta a părăsit competiția în lacrimi: „Traseele sunt grele, la fel și condițiile din junglă” (GALERIE FOTO)
09:01 - Varianta Omicron ar putea marca sfârșitul pandemiei de COVID-19 și trecerea la o fază endemică, spune Anthony Fauci, principalul epidemiolog al Casei Albe
08:44 - Cel mai în vârstă bărbat din lume a murit, cu puțin timp înainte să împlinească 113 ani. Cine îi va lua locul lui Saturnino de la Fuente Garcia