De ce Putin nu vrea să vorbească cu poporul rus și cu mai mulți jurnalişti. Explică cei care au participat la marile conferințe de presă ale președintelui

De ce Putin nu vrea să vorbească cu poporul rus și cu mai mulți jurnalişti. Explică cei care au participat la marile conferințe de presă ale președintelui
Foto: Hepta/Sputnik / Ilya Pitalev.

Este posibil ca marea conferință de presă anuală a președintelui Vladimir Putin să fie anulată. În ultimii zece ani, evenimentul se desfășura în decembrie, iar anul acesta, nu pare să fie. Potrivit surselor RBC, nu există o decizie finală cu privire la organizarea conferinței, prin intermediul căreia liderul de la Kremlin comunica cu poporul rus.

Putin nu vrea să iasă în fața oamenilor

Ultima dată linia directă a avut loc pe 30 iunie 2021. După începerea războiului, Peskov a anunțat de mai multe ori amânarea evenimentului.

De asemenea, nu se știe când va avea loc discursul anual al președintelui la Adunarea Federală, care, spre deosebire de linia directă și de marea conferință de presă, este obligatorie: această îndatorire este atribuită Președintelui prin Constituție. Ultima dată când Putin s-a adresat parlamentarilor a fost pe 21 aprilie 2021.

Important Stories a discutat cu jurnaliştii politici care au participat la conferinţele de presă susținute de Vladimir Putin și a aflat de ce președintele nu vrea să vorbească cu poporul rus şi evită interacțiunea cu mai mulți jurnalişti în acest an.

De ce Putin are nevoie de o conferință de presă

Potrivit jurnalistului politic de la The Moscow Times, Piotr Kozlov, care a asistat de cinci ori la conferințele de presă ale lui Putin, astfel de evenimente sunt organizate pentru a „mulțumi electoratul președintelui”.

„O conferință de presă înainte de Anul Nou este un moment bun, pe de o parte, pentru a felicita, a spune cuvinte frumoase oamenilor și, pe de altă parte, pentru a aminti ce an de succes și productiv au avut Putin și Rusia. Practic, se poate de rostit și teze pozitive, care nu au întotdeauna ceva în comun cu realitatea, jurnaliștii  găsesc deseori neconcordanțe în răspunsurile lui.

Farida Rustamova, jurnalist politic și autoare a proiectului Faridaily, spune că interacțiunea cu jurnaliştii a fost întotdeauna o „necesitate primară” pentru Putin și oamenii săi de PR:

„Din când în când a fost nevoie de comunicare pentru a menține aspectul instituțiilor democratice. Dar acest eveniment este mai masiv: trebuie să aduni o mulțime de oameni – aceasta este o performanță care necesită resurse. Cu cât sunt mai mulți oameni, cu atât mai multe amenințări. Din punctul de vedere al jurnalismului normal, acest eveniment și-a încetat să mai aibă sens”.

„Dacă cele mai importante probleme nu sunt atinse la conferința de presă, va părea o nebunie, un fel de eveniment inadecvat”, spune Petr Kozlov. – A trecut destul timp de la retragerea trupelor ruse din Herson, dar Putin nici măcar nu a atins acest subiect. Acum vin o mulțime de știri negative, dacă păstrați tăcerea despre ele la conferință, masa critică a problemelor neexprimate va depăși, iar o astfel de conferință de presă va avea un impact negativ asupra reputației președintelui rus”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene