De la grupa “Martinică”, la fotoliul de lider al Republicii Moldova. Cum a fost copilăria lui Igor Dodon, poreclit în copilărie “Goşa”

De la grupa “Martinică”, la fotoliul de lider al Republicii Moldova. Cum a fost copilăria lui Igor Dodon, poreclit în copilărie “Goşa”
Foto: publika.md

Igor Dodon a fost ales președintele Republicii Moldova, el învingând pe candidata pro-europeană Maia Sandu.

Puțini sunt însă cei care cunosc detalii despre viața socialistului pro-rus. (Mai multe detalii AICI).

Jurnaliștii de la Zdg.md au realizat un articol despre copilăria noului lider al moldovenilor, vizitându-i părinții și aflând ce părere au oamenii din localitatea sa natală despre cel care îi va conduce timp de patru ani.

Părinții lui Dodon sunt printre cei mai cunoscuți oameni din sat.

Mama președintelui ales al Republicii Moldova este profesoară de limba română și limba rusă, lucrând și la biblioteca școlii, ea fiind chiar și profesoara fiului său.

“Acum am ora de rusă cu elevii din clasa a 7-a. Cea mai grea clasă. Le dau de lucru şi vin la bibliotecă.

L-am învăţat, dar puţin timp. De 30 de ani sunt profesoară. Atunci tot limba română predam”, a spus Galina Dodon.

Întrebată cum explică faptul că ea l-a învăţat limba română, dar Igor Dodon promovează “limba moldovenească”, mama președintelui a mărturisit că “În şcoală predăm limba română. Dar vedeţi că, în Constituţie, e limba moldovenească. Şi aici apar divergenţele acestea între politicieni şi noi”, a spus mama liderului socialiştilor din R. Moldova.

Mama sa povestește că în copilărie era poreclit “Goşa”, în timp ce educatoarea lui Dodon are doar cuvinte de laudă la adresa fostului său elev.

“Acasă îi ziceam lui Igoraş – Goşa şi lui Alexandru – Şunea. În şcoală, lui Igor îi plăcea să îmbrace costumul. Avea freza aşa, într-o parte. Era şi părul mai bogat, acum îi pleş”, povesteşte cu zâmbetul pe buze mama lui Igor Dodon.

“Erau 30 de copii. Toţi erau plăcuţi. Igor era din grupa “Martinică”. Am remarcat la el că nu sărea cu vorba înainte. Tare se temea de lup. Într-o zi, veni şi îmi povesti că tatăl său a fost noaptea la livadă şi a văzut un lup. Eu l-am între­bat: dar tu te temi de lup? Tare tare mă tem”, a spus educatoarea lui Dodon.

Nicolae Dodon, tatăl liderului din Moldova, povestește despre faptul că, în copilărie, cei doi fii ai săi nu fugeau de muncă și chiar își ajutau părinții la treburile din gospodărie.

“În familie a fost tot timpul democraţie. În fiecare săptămână, făceam un mic careu, unde planificam lucrul ce trebuia făcut. Prietenii îmi zic că sunt un fel de dictator. Nu sunt eu dictator, dar îmi place disciplina, omenia şi dreptatea. Copiii, când erau mici, lucrau şi învăţau”, spune Nicolae Dodon.