Deutsche Welle, despre evenimentele din România: Noaptea democrației, ceața rațiunii

Deutsche Welle, despre evenimentele din România: Noaptea democrației, ceața rațiunii
Într-un articol consacrat celor mai recente evenimente de pe scena politică românească, cotidianul Deutsche Welle se întreabă „Cum se distruge libertatea? Dar democrația, experesia politică a libertății unei...

Într-un articol consacrat celor mai recente evenimente de pe scena politică românească, cotidianul Deutsche Welle se întreabă „Cum se distruge libertatea? Dar democrația, experesia politică a libertății unei națiuni?”

În introducere, se compară situația de la București cu Germania nazistă: „În Germania naziştii au desfiinţat democraţia Republicii de la Weimar prin aşa-numita lege a împuternicirii. Era o lege prin care Parlamentul împuternicea guvernul cancelarului Hitler, conferindu-i, sub bici nazist, prerogative discreţionare şi plenipotenţiare,” se scire in DW. “În România, după ani de sistematică spălare cerebrală şi tocare televizată a forţei mentale de rezistenţă a cetăţeanului s-a trecut la mijloace mai contondente,” se mai relatează.

 “Simplu, direct şi eficient întru uciderea democraţiei şi a statului de drept e drumul cuceririi omnipotenţei prin luarea cu asalt a uneia sau două dintre cele patru puteri şi trecerea ulterioară la nivelarea instituţională astfel încât să dispară în întuneric şi în ceaţă separaţia dintre ele. Astfel încât să rămână, la urma urmelor, doar una,” relatează articolul.

“Acesta e drumul pe care, judecând după suita de acţiuni şi decizii inedite în Europa de dincoace de Belarus, adoptate până acum, s-a hotărât să-l parcurgă cu viteza fulgerului cuplul Ponta-Antonescu,”  mai scrie Deutsche Welle.

Apoi, continuă prin a relata întâmplările recente de pe scena politică românească.

Vezi AICI despre numirea lui Crin Antonescu ca președinte la Senat si revocarea lui Vasile Blaga.

Vezi AICI despre revocarea din funcție a Avocatului Poporului.

“În România condusă de această tot mai controversată pereche s-a trecut la revocarea din funcţie a liderilor celor două Camere Parlamentare şi a avocatului poporului. Ce-i trebuie poporului să fie apărat de o persoană cât de cât independentă, mai ales dacă persoana cu pricina se poate adresa prin lege Curţii Constituţionale. Concomitent s-a anunţat iniţierea unor paşi care să ducă la restructurarea CCR după chipul şi asemănarea USL – şi la suspendarea preşedintelui Băsescu,” se relatează în articol.

Articolul încheie prin a compara, din nou, situația din România cu Germania nazistă, cu Belarus și cu Stalin.

“Dar dacă şefii USL ar fi fost oameni politici responsabili, ar fi evitat cu grijă orice derapaj i-ar putea asocia de Belarus, Stalin sau de Cel de-al Treilea Reich,” scrie Petre M. Iancu în articolul său din Deutsche Welle.