Din scrisorile deocheate ale lui Mozart către verișoara lui: ”Îmi arde fundul ca focul!”

Din scrisorile deocheate ale lui Mozart către verișoara lui: ”Îmi arde fundul ca focul!”

Celebru pe plan muzical pentru compozițiile sale, Mozart este mai puin cunoscut pentru limbajul licențios pe care îl folosea în scrisorile trimise membrilor familiei.

Cele către verișoara sa Marianne, sau ”Betsie”, fac deliciul cititorilor, chiar și a celor mai pudici, mai ales că acestea sunt singurele mai ”animate”, restul fiind convenționale.

„Acum îţi spun noapte bună, sper că vei face pe tine în pat cu toată energia…Dormi în pace şi încearcă să îţi săruţi propriul fund” scrie Mozart într-o scrisoare datată 5 noiembrie 1777.

Documentele scot în evidenţă pasiunea tânărului compozitor (care la momentul respectiv avea 21 de ani) pentru jocurile de cuvinte, dar şi pentru glumele deocheate.

Compozitorul trecere repede de la un subiect la altul, iar aluziile scabroase sunt amestecate cu relatarea unor evenimente obișnuite.

„Îmi arde fundul ca focul! Ce mai înseamnă şi asta? – poate că bălegarul vrea să iasă? Da, da, bălegarule, te cunosc, te văd, te gust – şi – ce e asta? – este posibil? Mă înșală auzul? – Nu, ce sunet prelung și melancolic!…Ieri am discutat cu rigida doamnă Churfustin, iar mâine, pe 6, cânt în salonul ei” scrie Mozart în aceeași scrisoare.

Potrivit biografului Phillippe Sollers, Mozart ar fi moştenit gustul pentru acest tip de umor de la mama lui, Anna, care folosea frecvent astfel de glume şi de expresii în corespondenţa cu soţul ei Leopold.