Disputa dintre Franța și Turcia capătă amploare. Erdogan acuză Occidentul că vrea să „relanseze Cruciadele” și că se „îndreaptă încă o dată către o perioadă de barbarie”

Disputa dintre Franța și Turcia capătă amploare. Erdogan acuză Occidentul că vrea să „relanseze Cruciadele” și că se „îndreaptă încă o dată către o perioadă de barbarie”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, că statele occidentale care batjocoresc islamul doresc să „relanseze Cruciadele”, sporind disputa cu Franța pe tema caricaturilor cu Profetul Mahomed ce au stârnit furie în țările majoritar musulmane, relatează Reuters.

Pe fondul disputei cu Franța, Erdogan acuză Occidentul că se „îndreaptă încă o dată către o perioadă de barbarie”: „Vor să relanseze Cruciadele literalmente”

Într-un discurs pentru parlamentarii din formațiunea sa, AKP, președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că opoziția față de atacurile la adresa Profetului Mahomed sunt „o chestiune de onoare pentru noi”, sugerând că Ankara s-ar putea pregăti pentru o confruntare prelungită.

Clinciul cu Franța a izbucnit după ce un profesor francez, care le arătase elevilor săi caricaturile cu Profetul Mahomed publicate de revista de satiră Charlie Hebdo, a fost decapitat lângă Paris, în această lună. Caricaturile sunt considerate o blasfemie de comunitatea musulmană.

Franța a apărat dreptul de a publica acele caricaturi, ceea ce a părut să provoace tot mai multă furie – în mai multe țări majoritar musulmane au avut loc proteste de stradă, iar manifestanții au reclamat atitudinea Parisului.

„Jos Franța, ne-a insultat Profetul”, au scandat protestatarii din capitala somaleză Mogadishu.

Alimentând furia Turciei, Charlie Hebdo a publicat pe coperta sa o caricatură care îl înfățișează pe Recep Tayyip Erdogan într-un tricou alb și în lenjerie, ținând în mână o băutură la cutie și ridicând fusta unei femei ce purta un hijab musulman.

În replică, oficialii turci au subliniat că Ankara va întreprinde demersuri juridice și diplomatice, numind caricatura un „efort dezgustător” pentru a „răspândi ura și rasismul său cultural”.

Recep Tayyip Erdogan susține că nu a văzut caricatura pentru că este de părere că e „greșit și să te uiți la astfel de publicații imorale”, și că furia sa a fost provocată de lipsa de respect față de Profet mai degrabă decât de acest „atac dezgustător” la adresa sa.

Occidentul se „îndreaptă încă o dată către o perioadă de barbarie”, a spus el, descriind puterile coloniale drept „criminale” pentru faptele comise în Africa și în Orientul Mijlociu.

„Vor să relanseze Cruciadele literlamente. De la Cruciade, semințele răului și ale urii au început să cadă pe aceste meleaguri (musulmane) și atunci s-a întrerupt pacea”, susține președintele turc.

Guvernul francez a văzut atacul din 16 octombrie – în care un om cu origini cecene l-a decapitat pe Samuel Paty, un profesor care le arătase elevilor săi caricaturile cu Profetul Mahomed la o oră de educație civică – ca pe un atac la adresa libertății de exprimare, subliniind că va apăra dreptul de a afișa caricaturile.