Kuleba a avertizat Belarusul că dacă forţele sale armate intră în Ucraina, la presiunea Kremlinului „vor fi distruse fără milă”, aşa cum se întâmplă şi cu armata rusă

Kuleba a avertizat Belarusul că dacă forţele sale armate intră în Ucraina, la presiunea Kremlinului „vor fi distruse fără milă”, aşa cum se întâmplă şi cu armata rusă
Foto: Hepta - DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a susținut joi, la o lună de la invazia rusă, că Belarusul „nici nu vrea, nici nu este pregătită” să lupte în Ucraina, în ciuda presiunilor Moscovei, potrivit EFE.

Ministerul Apărării ucrainean este de părere că Rusia încearcă să convingă armata bielorusă să participe la războiul împotriva Ucrainei, oferind inclusiv sume de bani între 1.000 şi 1.500 de euro pe lună, conform ukrinfrom.

„Dacă forţele sale armate intră pe teritoriul Ucrainei, vor fi distruse fără milă”

Kuleba a vorbit pentru o televiziune ucraineană despre forțele armate ale Belarusului, susținând că, dacă intră în Ucraina, vor fi distruse, precum armata lui Vladimir Putin.

„Am comunicat simplu şi clar părţii belaruse că, dacă forţele sale armate intră pe teritoriul Ucrainei şi încep aici ostilităţile, vor fi distruse fără milă, la fel cum şi armata rusă este distrusă. Cred că ultimul lucru care ar putea interesa Belarusul este ca fiii, fraţii şi soţii săi să moară aici din cauza unor idei absurde ale (preşedinţilor rus Vladimir) Putin şi (belarus Aleksandr) Lukaşenko”, a declarat ministrul de externe, Dmitro Kuleba.

Militarii belaruși nu participă la război

Președintele Belarusului l-a îndemnat pe Zelenski să semneze acordul cu Moscova pentru a nu fi pus în postura de a semna un act de capitulare, având în vedere că Rusia a oferit o „versiune acceptabilă” a acestuia.

Lukașenko a mai susținut că militarii belaruși nu se vor implica în război și că țara susține negocierile în defavoarea acțiunilor militare.

„Rusia a oferit Ucrainei o versiune acceptabilă a tratatului care urmează să fie semnată de Zelensky. Dacă nu este de acord cu acest lucru, va exista o capitulare a Ucrainei.  Rusia nu va pierde în război.

Dacă Kievul nu semnează un acord cu Moscova, atunci va trebui să semneze un act de capitulare”, a conchis Lukașenko.

Urmăriți B1TV.ro și pe