O nouă întâlnire între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Care sunt temele de discuție ale celor doi lideri autoritari

O nouă întâlnire între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko. Care sunt temele de discuție ale celor doi lideri autoritari
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko susține că Vladimir Putin nu vrea un conflict direct cu NATO, însă armata sa poate reacționa oricând. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, va avea o nouă întâlnire cu Vladimir Putin. Cel considerat subaltern al liderului de la Kremlin a ajuns deja la Moscova, pentru discuția care va avea loc astăzi.

Cei doi lideri autoritari vor aborda „subiecte de actualitate ale relațiilor bilaterale”, despre modul în care vor colabora în contextul sancțiunilor impuse de SUA și Europa, informează CNN.

„Pe 11 martie 2022, au loc negocieri între președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Belarus Alexander Lukașenko, care va vizita Rusia cu o vizită de lucru”, a anunțat biroul de presă al Kremlinului, citat de agenția rusă TASS.

Ultima întâlnire a celor doi președinți a avut loc la jumătate lunii februarie.

Aleksandr Lukașenko, partener de încredere al lui Vladimir Putin

Belarus este un partener asumat al Rusiei. „Ultimul dictator al Europei” permite pe teritoriul țării sale accesul militarilor coordonați de Vladimir Putin, Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov.

Deși validează demersurile lui Vladimir Putin, Lukașenko a asigurat că armata țării sale nu va participa la acțiuni militare pe teritoriul Ucrainei.

Relația dintre Lukașenko și Putin nu este perfectă. La un moment dat, președintele Belarusului s-a plâns că oficialul de la Kremlin nu s-a ținut de cuvânt și nu i-a oferit grad militar liderului de la Minsk în armata rusă.

„Putin este colonel şi mi-a promis că mă va face şi pe mine colonel, dar nu a făcut-o încă”, s-a plâns Lukaşenko în interviul acordat în februarie, presei din Rusia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
16:23 - Cum se desfășoară „referendumurile” orchestrate de Kremlin în Herson: Locuitorii acuză că rușii îi iau cu forța de pe stradă și îi obligă să voteze
16:22 - ISW: Kremlinul nu-i mai poate ține sub control pe rușii care fug de mobilizare / Rusia va începe recrutarea forțată a ucrainenilor din teritoriile ocupate, pentru ca aceștia să lupte împotriva propriei lor țări
16:18 - Întâlnire incredibilă între Florin Piersic și Gică Hagi: „Mă duci, te rog, până la el?”
16:03 - Rusia susține că este deschisă negocierilor cu Ucraina, „dar pe măsură ce situația se schimbă, la fel se schimbă și condițiile”
15:56 - Liderul din așa-zisa „republică populară” Donețk: „Sunt sigur că vom fi reuniți cu Rusia foarte curând, iar pentru noi este o întoarcere acasă”
15:43 - Ambasada Rusiei ia peste picior profesionalismul MAE într-o postare pe facebook
15:40 - Shakira, trimisă oficial în judecată de o instanță spaniolă pentru că nu și-ar fi plătit taxele. Ce spun avocații și ce pedeapsă riscă superstarul columbian
15:33 - Inconștiență în trafic: Şoferul unui microbuz şcolar în care se aflau cinci elevi, prins băut la volan
15:21 - Scandal în Parlament pe creșterea salariilor bugetare. Dialog aprins între Gabriel Zetea și Dan Tanasă. George Simion a stins lumina în Comisia de muncă (VIDEO)
15:08 - Gabriela Cristea și-a prins soțul cu fosta în mașină. Tavi Clonda a recunoscut tot: „Mi-a ieșit practic în întâmpinare”