Ucraina se teme că va fi atacă de Belarus în următoarele ore. Rusia caută pretext pentru a atrage Minskul în război

Ucraina se teme că va fi atacă de Belarus în următoarele ore. Rusia caută pretext pentru a atrage Minskul în război
În imagine: Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Autoritățile de la Kiev se tem că Belarusul ar putea lansa o invazie în Ucraina chiar în această zi. De altfel, tot azi, forțele ucrainene au anunțat că avioanele rusești au tras din spațiul aerian ucrainean asupra unei așezări belaruse pentru a da pretext Minskului să intervină în război. Regimul Aleksandr Lukașenko oricum e implicat, căci multe dintre forțele ruse au intrat pe teritoriul Ucrainei din Belarus.

Belarusul ar putea ataca Ucraina

Centrul ucrainean pentru comunicații strategice a transmis că Belarus ar putea invada Ucraina chiar în cursul acestei zile, notează The Guardian.

Temerile au apărut în contextul în care Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a mers azi la Moscova și s-a întâlnit cu Vladimir Putin, omologul său rus.

„Potrivit datelor preliminare, trupele belaruse ar putea fi atrase în invazie în data de 11 martie, ora 21:00 (19,00 GMT)”, a transmis Centrul.

Rusia ar căuta pretext să implice Belarus și mai mult în războiul din Ucraina

Tot vineri, Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina a transmis că avioanele rusești au tras din spațiul aerian ucrainean asupra unei așezări belaruse de lângă granița cu Ucraina.

„E o provocare. Vor să implice forțele bieloruse în războiul cu Ucraina”, a transmis Comandamentul, potrivit Reuters.

De altfel, și ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a avertizat că un astfel de scenariu se poate contura.

„Moscova încearcă să vă lege cu sânge. Vă garantez că armata ucraineană nu a planificat și nu va planifica nicio acțiune agresivă împotriva Belarusului”, le-a transmis Reznikov bielorușilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe