DOLIU ISTORIC: A murit ultimul SUPRAVIEŢUITOR cunoscut al lagărului şi revoltei de la Sobibor (FOTO)

DOLIU ISTORIC: A murit ultimul SUPRAVIEŢUITOR cunoscut al lagărului şi revoltei de la Sobibor (FOTO)

Doliu istoric. Ultimul supravieţuitor cunoscut al lagărului de exterminare nazist de la Sobibor şi al revoltei care a avut loc acolo a decedat luni în Israel, la vârsta de 96 de ani, a anunţat preşedintele Agenţiei evreieşti, Isaac Herzog, transmite Agerpres.

REGRETE ETERNE PENTRU SILVIU PRIGOANĂ! A MURIT CU ZILE! BAHMUȚEANCA A IZBUCNIT ÎN LACRIMI

Născut în Ucraina şi fost soldat în Armata roşie, Semion Rosenfeld a făcut parte din cei circa 50 de prizonieri ai lagărului care au supravieţuit detenţiei şi celui de-al Doilea Război Mondial.

MONICA TATOIU A FĂCUT GESTUL EXTREM! DA, E VORBA DESPRE SINUCIDERE! IMAGINI GREI DE PRIVIT ! (FOTO)

Din mai 1942 până în vara lui 1943, circa 250.000 de evrei, în cea mai mare parte deportaţi din estul Poloniei, dar şi din Olanda, din Republica Cehă şi din Slovacia, au pierit în lagărul din Polonia ocupată atunci de Germania nazistă.

La 14 octombrie 1943, în lagăr a izbucnit o revoltă, cea mai importantă şi cea mai cunoscută din istoria lagărelor de concentrare naziste. Aproape 300 de deţinuţi, între care şi Rosenfeld, care pe atunci avea 21 de ani, au reuşit să fugă printr-o gaură din gardul de sârmă ghimpată. Aproape 170 dintre participanţii la revoltă au fost capturaţi de nazişti şi împuşcaţi în urma rebeliunii în care au murit şi 11 ofiţeri SS.

NE-A PĂRĂSIT ȘI BENONE SINULESCU! ROMÂNIA, ÎN LACRIMI! E VESTEA TRISTĂ A ZILEI! VEZI AICI ULTIMELE IMAGINI

Semion Rosenfeld a reuşit să se ascundă împreună cu un mic grup de foşti deţinuţi în pădurile din apropiere, până în primăvara lui 1944, la sosirea Armatei roşii, când s-a alăturat din nou acesteia şi a luat parte la capturarea Berlinului de către forţele sovietice, potrivit Ynet.

După cum consemnează Yad Vashem, memorialul Holocaustului de la Ierusalim, circa 50 de deţinuţi au supravieţuit după război. Lagărul de la Sobibor a fost demolat de nazişti pentru a şterge orice urme.

Luat prizonier de germani, Semion Rosenfeld a petrecut iniţial doi ani într-un lagăr de la Minsk, apoi a fost trimis la Sobibor, cu 20 de zile înainte de revoltă. Întreaga sa familie a fost ucisă de nazişti.

După război, Semion Rosenfeld a trăit în Ucraina până în 1990, după care a imigrat în Israel.

„Ultimii martori dispar, responsabilitatea de a spune mai departe faptele lor de eroism ne revine nouă”, a menţionat într-un comunicat preşedintele Yad Vashem, Avner Shalev. Şi premierul israelian Benjamin Netanyahu a trimis un mesaj de condoleanţe.

Şase milioane de evrei au fost exterminaţi de nazişti, aminteşte Agerpres.