Donald Trump a fost nominalizat pentru a doua oară la Premiul Nobel pentru Pace 2021, după acordul între Serbia și Kosovo. Ar putea deveni al 5-lea președinte american din istorie care câștigă distincția

Donald Trump a fost nominalizat pentru a doua oară la Premiul Nobel pentru Pace 2021, după acordul între Serbia și Kosovo. Ar putea deveni al 5-lea președinte american din istorie care câștigă distincția
foto: Hepta.ro / Zuma Press / White House

Donald Trump, președintele SUA, a primit o doua nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace 2021, după ce a contribuit la perfectarea acordului pentru normalizarea relațiilor economice între Serbia și Kosovo, la doar câteva zile distanță de momentul în care era propus la aceeași distincție pentru rolul său în înțelegerea istorică dintre Emiratele Arabe Unite și Israel, potrivit Fox News.

Donald Trump a fostnominalizat pentru a doua oară la Premiul Nobel pentru Pace 2021, după acordul Serbia între Kosovo

De această dată, Donald Trump a fost nominalizat de către Magnus Jacobsson, un membru al Parlamentului Suedez, care a anunțat, vineri, că nominalizează administrația Trump, Serbia și Kosovo pentru „efortul lor comun la pace și dezvoltare economică, prin acordul de cooperare semnat la Casa Albă”. Demnitarul suedez a explicat că atât comerțul, cât și comunicațiile au un rol esențial în construirea păcii.

Acordul, care a fost semnat la Casa Albă, prevede normalizarea relațiilor economice între Serbia și Kosovo – mai mult decât atât, în baza înțelegerii, Kosovo recunoaște Israelul, iar Serbia se arată de acord să își mute ambasada la Ierusalim.

Scrisoarea de nominalizare înaintată către Comitetul Nobel reprezintă o etapă preliminară, în care persoane din categorii specifice – precum parlamentari, profesori universitari etc – pot nominaliza candidați. Spre exemplu, la edițiadin 2020au fost 318 candidați.

Câștigătorul premiului este stabilit de cele cinci persoane din Comitetul Nobel, care este ales de Parlamentul Norvegian. Totuși, câștigătorul Premiului pentru Pace 2021 nu va fi anunțat mai devreme de octombrie anul viitor.

Cu doar câteva zile în urmă, Donald Trump era nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2021 de către Christian Tybring-Gjedde, membru al Parlamentului Norvegian, care lăuda eforturile actualei administrații americane în ceea ce privește rezolvarea conflictelor îndelungate pe scena globală. Propunerea era făcută ca urmare a rolului jucat de actualul lider de la Casa Albă și echipa sa în intermedierea acordului istoric între EAU și Israel.

„Cum este așteptat ca alte țări din Orientul Mijlociu să urmeze pașii făcuți de EAU, acordul ar putea schimba jocul și ar putea transforma Orientul Mijlociu într-o regiune a cooperării și prosperității”, a scris Tybring-Gjedde înscrisoarea de nominalizare trimisă către Comitetul Nobel.

Nu era, totuși, prima nominalizare în dreptul luiDonald Trump, în condițiile în care Tybring-Gjedde și un alt oficial norvegian au mai înaintat una, în 2018, după summitul președintelui SUA cu Kim Jong-un de la Singapore. De altfel, premierul Japoniei ar fi făcut același lucru. Chiar și așa,Donald Trumpnu a câștigat prestigiosul premiu.

Trump ar puteadeveni al 5-lea președinte american din istorie care câștigă distincția

Donald Trump ar putea deveni cel de-al cincilea președinte SUA care câștigă Premiul Nobel pentru Pace, după Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Jimmy Carter și Barack Obama, predecesorul său la Casa Albă.

„Nu sunt un mare fan al lui Trump. Comitetul ar trebui să se uite la fapte și să îl judece după fapte – nu după felul în care se comportă uneori. Oamenii care au primitPremiul Nobelîn ultimii ani au făcut mult mai puțin decâtDonald Trump. Spre exemplu, Barack Obama n-a făcut nimic”, sublinia Tybring-Gjedde.

Deciziile Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului privind normalizarea relațiilor cu Israel vin după un lung istoric de eforturi de pace între Israel, palestinieni și aliații lor arabi, care au eșuat în a lăsa în urmă decenii de neîncredere și violențe, relataReuters, într-un material prin care a trecut în revistă inițiativele de pace din regiune.

Tags: