După distrugerea așa-numitului ”califat” proclamat de ISIS, mii de combatanți s-ar putea răspândi în lume, avertizează directorul FBI

După distrugerea așa-numitului ”califat” proclamat de ISIS, mii de combatanți s-ar putea răspândi în lume, avertizează directorul FBI
Foto: politico.com

Directorul FBI avansează un scenariu alarmant. James Comey a avertizat că, după distrugerea așa-numitului ”califat” pe care gruparea Stat Islamic l-a proclamat în teritoriile din Siria și Irak, mii de combatanți s-ar putea răspândi în lume.

”Pe măsură ce califatul se diminuează, SI va fi tot mai disperat să-și arate vitalitatea și ar putea recurge în acest scop la atacuri asimetrice și la mai multe acțiuni teroriste. Odată distrus califatul, trebuie să fim atenți la următoarea mișcare (…) Din califat va pleca o diasporă, mii de combatanți vor fugi în altă parte”, a declarat Comey, potrivit Fox News.

Acesta a mai precizat că FBI depune eforturi considerabile pentru a supraveghea deplasarea teroriștilor, astfel încât ei să nu ajungă pe teritoriul american și să facă victime.

La rândul său, secretarul pentru Securitate Națională, Jeh Johnson, a declarat că gruparea jihadistă este tot mai slăbită, dar în continuare trebuie monitorizată capacitatea ei de a executa atacuri în alte țări și de a atrage noi membri.

”Sub nicio formă nu putem considera că a fost slăbită capacitatea SI de a comite atacuri externe”, a atras atenția Johnson.