După Nisa, Berlin și Londra a venit rândul Stockholmului: Similarități și diferențe între atacurile teroriste din ultima perioadă care au avut la bază camioane (FOTO)

După Nisa, Berlin și Londra a venit rândul Stockholmului: Similarități și diferențe între atacurile teroriste din ultima perioadă care au avut la bază camioane (FOTO)

Suedia a fost vineri după-amiază victima ultimului atac terorist care a lovit Europa. Cel puțin 3 persoane ar fi decedat în urma atacului, conform presei locale.
Metoda folosită pentru îndeplinirea atacului terorist a fost una devenită cunoscută în ultimii ani în Europa, cea a intrării în mare viteză cu un camion în mulțumime.

În același fel au fost comise și atentatele de la Nisa din 14 martie 2016 și din Berlin din 19 decembrie anul trecut. O variantă asemănătoare a avut loc și la Londra în 22 martie, doar că de această dată a fost folosită o vehicul de mici dimensiuni.

Atacul terorist din Nisa s-a întâmplat exact în timp ce oamenii sărbătoreau Ziua Națională a Franței, fiind adunați într-o piață publică pentru a urmări focul de artificiu. 86 de persoane au decedat ca urmare a acestui atac care a fost revendicat de Statul Islamic.

În Berlin, teroristul a ales de asemenea un moment festiv când numeroși germani au ieșit pentru a participa la un Târg de Crăciun pentru a intrat cu camionul în mulțime și a ucide 12 persoane. De asemenea, și acest atac a fost revendicat de Statul Islamic. Cum se pare că este cazul și la Stockholm, la Berlin camionul teroristului era furat.

Pe 22 martie anul acesta, un bărbat a intrat în pietonii de pe podul Westminster cu o mașină mică de această dată. În plus față de precedentele atacuri, acesta a reușit să iasă din vehicul și a atacat cu un cuțit mai multe persoane până să fie împușcat mortal. 5 persoane au decedat ca urmare, printre care și o româncă.

Metoda aceasta de folosire a unui camion sau vehicul de mari dimensiuni pentru a ucide civili a fost propagadă în 2010 de Al-Qaeda, teroriștii emițând mai multe filmulețe în spațiul public în care își îndemnau susținătorii să preia această metodă și să provoace haos în Occident. Metoda a fost apoi preluată și utilizată de către Statul Islamic și de către susținătorii grupării jihadiste.

Ultima oră