Efecte dramatice ale tornadei din Cehia: Trei decese și sate rase de pe fața pământului (VIDEO)

Efecte dramatice ale tornadei din Cehia: Trei decese și sate rase de pe fața pământului (VIDEO)

Cel puțin trei morți, zeci de răniți și dispăruți și sute de oameni rămași fără adăpost – este bilanțul unei tornade care a lovit mai multe localități din Moravia de Sud. Mai multe sate au fost distruse,

Cele mai afectate sate sunt Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice și Lužice. Potrivit primarului Marek Košut, furtuna a distrus sute de case în Moravská Nová Ves. În Lusatia, potrivit viceprimarului Jakub Buchta, aproximativ o treime din sat este afectată și unii oameni trebuie să fie evacuați.

Guvernul a promis ajutor financiar rapid pentru cei afectați, dintre care mulți și-au pierdut acoperișul. Regiunea de la granița cu Austria este cunoscută ca zonă viticolă și este, de asemenea, populară printre turiști.

Martorii oculari au raportat o serie de devastări. Serviciul meteorologic CHMU a confirmat ulterior că a fost o tornadă. Acesta este un eveniment rar în Republica Cehă, ultima tornadă apărând în urmă cu trei ani, scrie focus.de.

Viceprimarul municipiului Hrusky, grav afectat, Marek Babisz, a raportat că jumătate din localitate a fost distrus. „Doar pereții rămân, fără acoperiș, fără ferestre”, a spus el agenției CTK. Oamenii nu s-ar fi putut proteja de furtună. „Aici este un haos mare, o panică mare”, a declarat un martor ocular din Luzice pentru televiziune.

Se spune că multe case riscă să se prăbușească. Poliția a blocat căile de acces către mai multe locații pentru a ține spectatorii la distanță. Ajutorul rapid a venit din țările vecine: Austria a trimis 20 de ambulanțe și 2 elicoptere de salvare, iar Slovacia a trimis de asemenea câteva ambulanțe.

De-a lungul serii și până noaptea, furtuni severe de vară au lovit Moravia de Sud. Liniile de urgență au fost supraîncărcate. Pietrele de grindină de mărimea mingilor de tenis au căzut în jurul orașelor Breclav și Hodonin. Castelul Valtice, care este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost avariat. Numeroase geamuri ale ferestrelor s-au spart.

Autostrada D2, care circulă de la Brno la Breclav și spre Slovacia, a fost închisă ore în șir. O linie de înaltă tensiune a căzut pe carosabil. Dimineața a putut fi eliberată o bandă, au existat blocaje. La nivel național, aproximativ 75.000 de gospodării erau încă fără electricitate.

Și în Austria, grindina provoacă daune grave

Potrivit agenției APA, furtunile de grindină au provocat și daune grave în Austria vecină. În Austria Superioară și Inferioară, o pierdere de 28 de milioane de euro avea să fie reclamată doar în agricultură, a declarat un purtător de cuvânt al companiei de asigurări împotriva grindinii. Pietrele de grindină de mărimea unei mingi de tenis au distrus, de asemenea, sute de acoperișuri și au deteriorat numeroase mașini. Se spunea că acoperișurile erau literalmente pline de găuri. Peste 1.600 de pompieri erau de serviciu.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)