China foloseşte nave de pescuit dotate cu laser pentru a BRUIA elicopterele de luptă ale altor ţări

China foloseşte nave de pescuit dotate cu laser pentru a BRUIA elicopterele de luptă ale altor ţări
Sursă foto: Pixabay

Elicoptere militare aparţinând forţelor mnilitare australiene au fost ţintite de lasere chineze în timpul mai multor operaţiuni din Marea Chinei de Sud, relatează CNN, care citează un analist aflat la bordul unuia dintre aparatele de zbor.

„Unii piloţi de elicoptere au avut lasere aţintite către ei de către vasele de pescuit care treceau prin zonă, forţându-le temporar să aterizeze pemotive medicale”, a precizat Euan Graham, din cadrul Institutului Australian de Policiti Strategice.

Pescarii sunt cunoscuţi pentru faptul că utilizează lasere pentru a avertiza alte nave că se apropie prea mult.

„Are logică să le foloseşti pentru a evita coliziunea dintre nave, însă în mod evident nu există nicio ameninţare directă din partea aparatelor de zbor din Marea Chinei de Sud. Miliţia maritimă este, cred, fără niciun dubiu o tactică folosită în mod deliberat”, a adăugat analistul făcând referire clară la faptul că Beijingul a folosit (şi încă foloseşte) nave de pescuit pentru a-şi promova interesele.

Utilizarea navelor de pescuit este o tactică folosită frecvent de China pentru a testa timpii de reacţie ai forţelor militare ale altor state, timpii de reacţie ai gărzii de coastă sau pur şi simplu de a-şi afirma prezentă într-o anumită zonă. Mulţi analişti sunt, însă, de părere că, de fapt, o parte a navelor de pescuit nu ar fi operate de civili.

Foto: Portavion chinez (sursă foto: Flota Militară Chineză / Facebook)

Motivul nivelului crescut de agresivitate al Chinei în Marea Chinei de Sud

Pentru China, zona MăriiChinei de Sud este un punct critic în strategia să naţională de apărare întrucât prin acea zonă trec toate rutele sale comerciale cu Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Principala dilema cu care se confrunta Beijingul este faptul ca apele respective sunt înconjurate de flotele unor ţări aliate Statelor Unite. Şi chiar dacă nu sunt aliate cu aceasta, sunt oricum ostile Chinei. Vietnamul fiind un exemplu concret în acest sens.

În plus, şi geografia mai are un rol important, modul în care sunt poziționate insulele din Marea Chinei de Sud reprezintand o adevărată barieră pentru flotă militară chineză. Iar aceste insule sunt controlate, în marea lor majoritate, tot de tari aliate Statelor Unite sau de tari ostile Chinei.

Dacă la situaţia geostrategica din Marea Chinei de Sud mai adăugăm şi insulele Mării Chinei de Est, rezulta o barieră aproape de netrecut pentru flotă militară chineză.

Această barieră geografică este compusă din arhipelagul Filipine, Sumatra, Java, Indochina, Borneo, Taiwan, arhipelagul japonez și o serie de insule mai mici, precum Insulele Senkaku / Diaoyu, Insulele Ryukyu, Insulele Xisha / Paracel, și insula Nansha / Spratly.

La toţi aceşti factori se adaugă cel mai important factor: flota Statelor Unite, una cu care China nu poate rivaliza din niciun punct de vedere.

China încearcă să contracareze aceste dezanvataje construind insule artificiale în apele internaţionale, construind platforme petroliere (care-i justifica prezenta în acele zone), şi lărgindu-şi flota. În paralel, a aplicat o politică tot mai agresivă de extindere a operaţiunilor sale militare.

Foto: Localizarea Mării Chinei de Sud (sursăfoto: Google Maps)