Recent, cel mai bogat om din lume, i-a enervat pe guvernanții americani care nu doresc vreo negociere imediată cu Rusia pentru limitarea extinderii războiului din Ucraina și a efectelor sale. De asemenea, Elon Musk(51 de ani) a fost criticat că postat „planuri de pace nesolicitate” și în privința Taiwanului dar mai ales după ce a pretins anumite costuri pentru serviciile de satelit furnizate Kievului, relatează Washington Post.
Faptul că miliardarul, preocupat în acest moment să preia și Twitter, pare să fie interesat de probleme geopolitice îi atrage ostilitatea multor politicieni de la Washington care consideră că acesta a devenit mult prea influent, citează Adevărul.
Musk și-a descris intenția de „îmbunătățire a viitorului umanității” iar planul său de pace pentru Ucraina era motivat de împiedicarea unui război nuclear; la fel și în situația din Taiwan care putea calma tensiunile regionale ce ar deveni periculoase
Contractul cu executivul SUA ajută statul în rolul de lider global în ceea ce privește spațiul și tranziția către mașini electrice însă, recent, peste 20 oficiali de rang înalt de la Washington l-au caracterizat pe Musk ca fiind imprevizibil și arogant prin prisma capitalului său impresionant.
„Elon, «The Everywhere» [Omniprezentul], așa l-a numit un oficial de la Casa Albă. „Crede că este un dar atât de mare pentru omenire încât nu are nevoie de niciun fel de direcții, că el știe cel mai bine.”
„Concluzia este că oamenii se agață de fiecare cuvânt al lui, pentru că s-a ținut de atâtea ori de cuvânt. Sper că arată puțin respect pentru această responsabilitate”, a declarat senatorul democrat Richard J. Durbin.
Senatorul republican Lindsey O. Graham a calificat planul lui Musk pentru Ucraina drept un „afront” la adresa victimelor invaziilor ruse și chiar a sugerat ca subvențiile acordate pentru mașinile electrice „ar putea fi mai bine cheltuite„.
Relațiile cu guvernul de la Washington au început cu un contract în valoare de 1,6 miliarde de dolari, conform susei amintite. Compania sa, Space X, a primit ulterior contracte de miliarde pentru proiecte spațiale.
În timp ce Musk își vinde tehnologia spațială unei liste de țări, Tesla deține fabrici în Germania și China și operează peste 3.000 de sateliți din jurul Pământului.
În timp ce Musk prosperă colaborând cu succes cu guverne și tări de pe diferite meridiane, mai mulți oficiali de rang înalt susțin că acesta ar trebui să fie supus unor verificări mai amănunțite, în special privind planurile sale de investiții din Rusia sau China iar unii au numit potențiala achiziție a Twitter un „pericol pentru democrație”.
Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe a precizat: „Dar ceea ce este oarecum diferit în acest caz este capacitatea lui Musk de a-și proiecta agenda politică și faptul că acum avem tehnologie și mass-media care permit indivizilor să devină, în esență, propria rețea sau canal”.
„Am fost la fel de șocată ca toată lumea în ultimele luni de unele lucruri în care s-a băgat”, a declarat Lori Garver, fost administrator adjunct la NASAîngrijorată de comentariile lui Musk cu tentă politică.
Deși îi critică pe alocuri, majoritatea politicienilor americani se teme de o confruntare cu acesta după ce chiar Joe Biden a simțit pe pielea lui influența miliardarului. Liderul de la White House a stârnit mânia miliardarului după ce Musk nu a fost invitat la o conferință a privind vehiculele electrice în august 2021. De atunci, prosperul om de afaceri nu a ezitat să critice deschis gafele președenției.