EMA recomandă statelor să evite vaccinarea persoanele de peste 60 de ani cu doze de la AstraZeneca

EMA recomandă statelor să evite vaccinarea persoanele de peste 60 de ani cu doze de la AstraZeneca
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

EMA recomandă statelor să evite administrarea vaccinului produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, a declarat duminică șeful grupului de lucru privind COVID-19 al autorității de reglementare a medicamentelor din UE, pe fondul temerilor legate de coagularea rară a sângelui și pe măsură ce devin disponibile mai multe vaccinuri, scrie livemint.com.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că folosirea AstraZeneca este sigură pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, mai multe state membre ale Uniunii Europene au încetat să îl administreze persoanelor sub o anumită vârstă, de obicei cuprinsă între 50 și 65 de ani, limitându-i utilizarea la populația mai în vârstă, din cauza rarelor cazuri de coagulare a sângelui, în special în rândul tinerilor.

„În contextul unei pandemii, poziția noastră a fost și este că raportul risc-beneficiu rămâne favorabil pentru toate grupele de vârstă”, a declarat șeful grupului de lucru COVID-19, Marco Cavaleri, pentru ziarul italian La Stampa.

Cu toate acestea, întrucât numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere și ținând cont de faptul că populația mai tânără este mai puțin expusă riscurilor legate de COVID-19, Cavaleri a spus că ar fi mai bine să se utilizeze vaccinuri COVID-19 pe baza ARN mesager (ARNm) ) tehnologie folosită de Moderna și Pfizer-BioNTech.

Întrebat dacă autoritățile sanitare ar trebui să evite administrarea vaccinului Astrazeneca persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, Cavaleri a spus: „Da, și multe țări, precum Franța și Germania, o iau în considerare în lumina unei disponibilități mai mari a vaccinurilor ARNm”.

Guvernul italian a declarat vineri că va restricționa utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, după ce un adolescent care a primit doza a murit din cauza unei forme rare de coagulare a sângelui.

La fel ca multe țări europene, Italia a oprit pe scurt vaccinurile AstraZeneca în martie din cauza îngrijorărilor legate de problemele rare de coagulare a sângelui.

Le-a reluat luna următoare cu recomandarea ca produsul să fie „preferabil” utilizat pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după ce EMA a declarat că beneficiile sale depășesc orice riscuri.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)