Emmanuel Macron: Desenele şi caricaturile vor fi și de acum publicate. Vom continua lupta pentru libertate! / Franţa îi aduce un omagiu naţional profesorului Samuel Paty (VIDEO)

Emmanuel Macron: Desenele şi caricaturile vor fi și de acum publicate. Vom continua lupta pentru libertate! / Franţa îi aduce un omagiu naţional profesorului Samuel Paty (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Franţa îi aduce un omagiu naţional lui Samuel Paty, profesorul care a fost decapitat după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed, la un curs despre libertatea de exprimare. În cadrul unei ceremonii la Sorbona, în prezența a 400 de invitați, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre statul laic, despre educație și libertate.

Emmanuel Macron: Samuel Paty a devenit chipul Republicii

Emmanuel Macron i-a adus un omagiu profesorului care „iubea cărțile și știința” și i-a criticat dur pe „lașii” care l-au dat pe Paty pe mâinile „barbarilor”.

Macron a susținut că Samuel Paty „întruchipa Republica care renaşte în fiecare zi în sălile de clasă, libertatea care se transmite prin intermediul școlilor”.

„Paty a devenit vineri chipul Republicii”, a spus președintele francez, într-un discurs emoționant.

El a subliniat apoi că desenele și caricaturile vor fi publicate și de acum încolo și „vom continua să predăm, vom aduce laicitatea, vom continua lupta pentru libertate”.

Emmanuel Macron: Desenele şi caricaturile vor fi și de acum publicate. Vom continua lupta pentru libertate!

Samuel Paty, profesor de istorie și geografie, a fost decapitat vineri, după ce le-a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed din săptămânalul satiric Charlie Hebdo. Criminalul, un rus cecen în vârstă de 18 ani pe nume Abdoullakh Anzorov, a fost ucis de poliţişti.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis, marţi, intensificarea acţiunilor guvernului împotriva islamului radical. În acest context, surse citate de agenția Reuters au afirmat că autoritățile franceze se pregătesc să expulzeze 231 de străini aflaţi pe o listă a guvernului ca fiind suspectaţi de credinţe religioase extremiste.

O carte ce reunește caricaturi religioase și politice pentru elevii de liceu va fi distribuită în licee, ca reacție la asasinarea profesorului Samuel Paty.

Emmanuel Macron a anunțat o legeîmpotriva separatismului islamic

La începutul acestei luni, președintele Emmanuel Macron a anunțat că toți copiii vor fi școlarizați obligatoriu de la vârsta de 3 ani, iar școala la domiciliu va fi strict limitată la cazurile motivate medical. Măsura este menită să vină mai ales în sprijinul fetelor de religie musulmană, cărora în general părinții nu le dau voie să meargă la școală, anulându-le accesul la educație, și le țin acasă.

Macron a deschis astfel un nou front de luptă împotriva radicalizării și a analfabetismului. De altfel, el chiar s-a referit la copiii aflați în afara sistemul de învățământ francez, educați în școli ilegale, administrate adesea de extremiști religioși.

„Adesea, ei nu primesc niciun fel de educație, dar merg în aceste clădiri care nu sunt declarate public. Clădiri cu pereți fără ferestre, unde copiii sosesc la ora 8 în fiecare zi și pleacă la ora 15, unde sunt întâmpinați de femei în niqab și sunt interogați și puși să se roage”, a spus președintele Franței, care a mai precizat că proiectul pe care îl propune este cel mai radical de la 1882 încoace, mai ales în privința reformelor legate de școlarizare.

Macron a mai anunţat, de asemenea, că interdicţia asupra simbolurilor religioase, precum vălurile și eșarfele la femei, va fi extinsă şi la angajaţii din sectorul privat care furnizează servicii publice.

Proiectul va fi prezentat Consiliului de miniștri în 9 decembrie.