UPDATE // Teoria unei operațiuni militare pare să se confirme. Statele Unite acuză Iranul că a atacat cele două tancuri petroliere din Golful Oman (FOTO, VIDEO)

UPDATE // Teoria unei operațiuni militare pare să se confirme. Statele Unite acuză Iranul că a atacat cele două tancuri petroliere din Golful Oman (FOTO, VIDEO)
Sursă foto: Yahoo

Două tancuri petroliere au suferit mai multe explozii la bord, joi, în Golful Oman, din primele informaţii rezultând cădin cauza unor atacuri cu torpile şi/sau cu mine navale, impunându-se astfel necesitatea evacuării navelor, relatează Al Jazeera.

Incidendul a avut loc şi simultan cu vizita premierului japonez, Shinzo Abe, în Iran. Vizita având scopul de a ameliora relaţiile dintre Statele Unite şi Iran – Japonia având, deci, rolul de mediator.

UPDATE 1:30: Incidentul din Golful Oman a ajuns pe agenda de discuție a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit Ambasadorului kuwaitian la ONU,Mansour al-Otaibi, până acum, nicio țară nu ar fi oferit dovezi care să indice cine ar fi fost responsabil.

Foto: Localizarea Golfului Oman (sursă: Google Maps)

UPDATE 12:00: Potrivit CNN, Statele Unite pune atacurile din Golful Omanului în seamă Iranului. Secretarulde Stat american, Mike Pompeo,îşi bazează afirmaţiile pe „tipul de informaţii utilizat, pe tipurile de arme utilizate şi pe nivelul de expertiză utilizat pentru executarea operaţiunii”. El nu a oferit, însă, dovezi concrete pentru a-și susţine acuzaţiile.

Anterior declaraţiilor lui Mike Pompeo, forţele navale americane desfăşurate la faţa locului au găsit o mină navală magnetică, ataşată pe carena uneia dintre nave. Acelaşi tip de mine utilizate împotriva altor patru tancuri petroliere, în luna mai, aflate sub pavilionul Emiratelor Arabe Unite (EAU).

În paralel, Asociaţia Internaţională a Proprietarilor Independenţi de Tancuri Petroliere a indicat faptul că ambele tancuri petroliere au fost lovite sub linia de plutire sau chiar la linia de plutire, în apropierea motoarelor, în timp ce se deplasau. O astfel de afirmaţie ar confirma relatările iniţiale, care indicau un atac cu torpile.

Ipoteza unui atac cu torpile a fost vehiculată, pentru prima dată,de către un operator al unei dintre navele lovite. Ulterior însă, şi Autoritatea Maritimă Norvegianăa precizat că la bordul navei „The Front Altair” ar fi avut loc trei explozii, tot după ce a fost atacată. Nava”Front Altair” fiind deținutădeJaponia, iar”Kokuka Courageous” fiind deţinută de Norvegia.

Sursă foto: Twitter / @iribnewsFa

Reacția Iranului, principalul suspect

Un înalt oficial iranian, citat de BBC, aprecizat că: „Iran nu a avut nicio legătură cu incidentul. (…) Cineva încearcă să destabilizeze relaţiile dintreIran și comunitatea internațională”.

In paralel, tot autorităţile iraniene au raportat că luaserădin apă până la 44 de marinari, 21 de pe nava „Kokuka Courageous” şi 23 de pe „Front Altair” – informații infirmate de Statele Unite.

Foto: Fregată a Forțelor Navale Iraniene (sursă foto: hepta.ro)

Importanța Golfului Oman

Promptitudinea declaraţiilor Teheranului se explică prin faptul că Golful Oman se află în apropierea Strâmtorii Hormuz, ruta prin caretrececea mai mare parte a petrolului exportat de ţările arabe, o bună parte a cărora sunt ostile Teheranului (precum Arabia Saudită sau Kuwait).

Din acestmotiv, Iranul a ameninţat, de mai multe ori, că va impune o blocadă navală Strâmtorii Hormuz, într-o încercare de a şantaja atât Statele Unite, cât și pe adversarii săi regionali. O astfel de mutare, foarte probabil, că ar atrage însăo reacţie militară imediată a Washington-ului.

Însă Iranul are deja relaţii foarte tensionate cu unele ţări arabe, precum şi cu Statele Unite. Astfel, prin retorica asumată, încearcă să prevină posibile consecinţe nefaste care ar veni din aceste direcții.

Impactul imediat asupra preţului petrolului

La ora primei raportări aincidentului, preţul unui baril West Texas Intermediate (WTI)crescuse cu 3,46%. În timp cepreţul unui baril Brent urcase cu 3.23%.

Dar la momentul la care incidentul a intrat pe agenda de discuţie a Consiliului de Securitate al ONU, preţul barilului WTI mai scăzuse, în timp ce preţul barilului Brent era tot în creștere.

Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri