Recep Erdogan trece la un alt nivel politica dictatorială de eliminare a contestatarilor: Scriitorii au devenit ultimele victime din Turcia

Recep Erdogan trece la un alt nivel politica dictatorială de eliminare a contestatarilor: Scriitorii au devenit ultimele victime din Turcia
sursa foto: Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Epurerea masivă din Turcia de după tentativa de lovitură de stat din iunie 2016 a ajuns la un alt nivel. După ce a arestat şi condamnat numeroşi militari, poliţişti, funcţionari publici, judecători sau politicieni din opoziţiei, acum în atenţia procurorilor turci au ajuns scriitorii.

Aceştia au început să ancheteze pe cei care în operele lor de ficțiune ating subiecte delicate, precum abuzurile contra copiilor și violențele sexuale. Potrivit relatărilor The Guardian, printre cei vizați se numără și scriitoarea Elif Shafak.

Campania are loc pe fondul unei dezbateri aprige pe rețele sociale, în care autorii care abordează asemenea teme sunt acuzați de apologia practicilor descrise în romanele lor, deși e vorba de ficțiune.

De altfel, şi ministrul Culturii şi Turismului a anunţat depunerea unei plângeri penale împotriva scriitorului Abdullah Șevki, dovadă clară a implicării de la vârful puterii în noua campanie de epurare.

Mai mult, şi o parte a publicul turc este complice la acest nou atac deoarece există utilizatori ai rețelelor sociale care distribuie diverse pasaje din diverse romane.

Tags: