Eric Ciotti, politicianul de extremă-dreapta a partidului Republicanii, a ajuns în turul doi al alegerilor

Eric Ciotti, politicianul de extremă-dreapta a partidului Republicanii, a ajuns în turul doi al alegerilor
Eric Ciotti @ Facebook

Deputatul Eric Ciotti a câștigat primul tur strâns al primarelor conservatoare Les Républicains (LR) din Franța, în care fostul negociator șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a fost eliminat într-un concurs strâns, arată publicația politico.eu

Barnier, eliminat

Șeful regiunii Paris Valérie Pécresse și Ciotti , care au beneficiat de o creștere surprinzătoare a popularității în ultimele săptămâni de campanie, s-au calificat cu 25% și, respectiv, 25,6%. Barnier a fost eliminat, în ciuda faptului că a obținut 24% din voturi.

Șeful regiunii Hauts-de-France Xavier Bertrand, care a fost văzut drept favorit timpuriu în cursă și cel mai bine plasat pentru a-l provoca pe actualul Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale de anul viitor, a fost eliminat.

Bertrand a postat pe Twitter sprijinul său pentru Pécresse și le-a cerut alegătorilor conservatori să se unească în spatele ei la scurt timp după vot. Barnier și-a anunțat, de asemenea, sprijinul lui Pécresse joi mai târziu, precum și Philippe Juvin, al cincilea candidat care a adunat doar 3% din voturi.

„Cred că Valérie Pécresse este cea mai bine pregătită pentru a câștiga alegerile prezidențiale”, a scris Barnier pe Twitter.

Ciotti, o perspectivă dură asupra imigrației

Ciotti, care susține o abordare dură a imigrației, și Pécresse, un candidat mai popular care a deținut posturi ministeriale sub fostul președinte Nicolas Sarkozy, trec la un al doilea tur de vot electronic care se va încheia sâmbătă.

Asta lasă mai puțin de 24 de ore între sfârșitul primei runde și începutul celei de-a doua.

„Nu vrem sânge pe pereți, nu vrem negocieri, decizii luate sub amenințarea armei, trebuie să se termine rapid și eficient”, a declarat purtătorul de cuvânt al LR Gilles Platret la postul francez BFMTV.

Aproape 140.000 de oameni au sarcina de a alege campionul conservator printr-un vot electronic într-un primar închis – rezervat doar membrilor Les Républicains – între 1 și 4 decembrie. Dar aproximativ jumătate dintre membrii de partid eligibili pentru a vota s-au înscris în ultimele două luni. , iar persoanele din interiorul partidului au avut puține informații despre preferințele lor.