Eșecurile înregistrate de armata rusă în Ucraina, explicate de un fost mercenar din Grupul Wagner. De ce a fost luată „complet prin surprindere” forța rusă de invazie

Eșecurile înregistrate de armata rusă în Ucraina, explicate de un fost mercenar din Grupul Wagner. De ce a fost luată „complet prin surprindere” forța rusă de invazie
Militarii ruși pe vehicule blindate în nordul Peninsulei Crimeea, pe 25 februarie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Konstantin Mihalchevskiy

Eșecul militar pe care l-a înregistrat Federația Rusă în încercarea de a captura Kievul a fost inevitabilă deoarece în anii anteriori invaziei forțele armate ruse nu s-au confruntat direct cu un inamic puternic, consideră un fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă, transmite Reuters.

Ce spune un fost mercenar din Grupul Wagner despre eșecurile înregistrate de armata rusă în Ucraina

Marat Gabidullin (55 de ani) a luat parte la misiunile efectuate de Grupul Wagner în numele Kremlinului în Siria și în conflictul precedent din Ucraina, înainte să se hotărască să dezvăluie public experiențele pe care le-a trăit în interiorul companiei militare private.

El a părăsit grupul în 2019, însă susține că, cu câteva luni înainte de momentul 24 februarie, când Rusia lansa o nouă agresiune armată împotriva Ucrainei după cea din 2014, ar fi fost sunat de un recrutor care l-a invitat să revină și să lupte ca mercenar în Ucraina.

Gabidullin spune că a refuzat, pe de o parte, pentru că știa că forțele ruse nu sunt capabile să îndeplinească misiunea, cu toate că s-au dat în spectacol cu noul armament din arsenal și cu succesele lor din Siria, acolo unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată.

„Au fost luate complet prin surprindere de faptul că armata ucraineană a rezistat atât de acerb și că s-au confruntat cu armata propriu-zisă”, a declarat Gabidullin, vorbind despre eșecurile militare pe care le-a înregistrat Moscova în actuala campanie din Ucraina.

Bărbatul susține că atunci când a discutat cu oameni din tabăra rusă aceștia se așteptau ca forța rusă de invazie să întâmpine mai degrabă miliții, nu trupe convenționale și bine echipate.

„Le-am spus: `Oameni buni, asta e o greșeală`”, a declarat Gabidullin, care în prezent se află în Franța și lucrează la o carte despre experiențele trăite luptând alături de Grupul Wagner.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că nu îl cunoaște pe Gabidullin și dacă acesta a fost într-adevăr membru al vreunei companii militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul, nu putem avea nicio legătură cu asta”, susține reprezentantul Președinției ruse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina