Este oficial: Rusia, investigată pentru crime de război/ Putin poate fi acuzat de crime împotriva umanității și genocid (VIDEO)

Este oficial: Rusia, investigată pentru crime de război/ Putin poate fi acuzat de crime împotriva umanității și genocid (VIDEO)
Vladimir Putin, februarie 2022

O anchetă privind posibilele crime de război din Ucraina a fost lansată, după ce Rusia a fost acuzată că a bombardat civili, transmite BBC.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat că sunt strânse dovezi privind presupusele crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Vestea a venit după ce 39 de națiuni au cerut deschiderea unei anchete.

Orașe, inclusiv capitala Kiev, Harkiv și Herson, au fost bombardate puternic în ultimele zile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat deja Moscova de crime de război, după ce a lansat atacuri aeriene asupra celui de-al doilea oraș al țării, Harcov, ucigând civili.

Miercuri, primarul din Herson a declarat că forțele ruse au preluat controlul portului cheie – primul oraș important care a fost luat de Moscova de când a invadat acum o săptămână.

La începutul acestei săptămâni, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a declarat că intenționează să deschidă o anchetă asupra evenimentelor din Ucraina „cât mai repede posibil”.

El va analiza acuzațiile trecute și prezente de crime de război, crime împotriva umanității și genocid și se va întoarce până în 2013, înainte de anexarea Crimeei de către Rusia.

ICC acuză persoanele acuzate de cele mai grave crime care privesc comunitatea internațională.

Instanța nu are forță de poliție proprie și se bazează pe cooperarea statului pentru arestarea suspecților. Pedepsele impuse de CPI pot include pedepse cu închisoarea și amenzi.

Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a declarat că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul invaziei ruse de joia trecută, deși cifra nu a fost verificată independent.

Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați a declarat că aproximativ un milion de persoane au fugit deja din țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe