Eugen Tomac: Putin încearcă să rescrie istoria. Nu Ucraina a luat teritorii de la România / Războiul e unul între Lumea Liberă și un lider cu ambiții imperiale. Dacă pică Ucraina, R. Moldova e următoarea pe listă (VIDEO)

Eugen Tomac: Putin încearcă să rescrie istoria. Nu Ucraina a luat teritorii de la România / Războiul e unul între Lumea Liberă și un lider cu ambiții imperiale. Dacă pică Ucraina, R. Moldova e următoarea pe listă (VIDEO)
Foto: Facebook @ Eugen Tomac

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a reacționat, sâmbătă, la noile declarații ale lui Vladimir Putin, care a susținut că Ucraina a luat teritorii de la mai multe țări, inclusiv de la România.

„Nu Ucraina a luat teritorii de la România sau din altă parte, ci Moscova a dat ultimatum în 1940 și, în baza acelui ultimatum dat de Stalin, statul român a pierdut o parte din teritorii”,a explicat Tomac, acuzându-l pe Putin că încearcă să rescrie istoria.

Liderul PMP a mai afirmat că războiul nu e între Ucraina și Rusia, ci între Lumea Liberă și un lider cu ambiții imperiale. Dacă Rusia va anexa Ucraina, Republica Moldova e următoarea pe listă, a avertizat acesta.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Dan Gabor.

Eugen Tomac, despre aberațiile spuse de Vladimir Putin

„Nu e nicio noutate că la Kremlin se scriu pagini de istorie după cum îi dictează interesul. În fiecare zi mor oameni nevinovați pentru că Putin vrea să rescrie istoria Europei și a anulat practic echilibrul creat după al Doilea Război Mondial și consolidat după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Ce uită să spună Putin, și o face cu un cinism specific Kremlinului, e că nu Ucraina a luat teritorii de la România sau din altă parte, ci Moscova a dat ultimatum în 1940 și, în baza acelui ultimatum dat de Stalin, statul român a pierdut o parte din teritorii.

Discursul pe care-l aplică azi Putin e o mare capcană pentru că el invocă dreptul istoric încercând să anuleze dreptul internațional. Or lumea actuală e construită în baza dreptului internațional și nimeni nu poate invoca dreptul istoric anulând dreptul internațional, pentru că s-ar deschide o cutie care ne-ar pune iar în situații imposibile.

De asta Putin trebuie tratat ca un criminal, un om care din orgoliu politic, încearcă azi pur și simplu să elimine un stat vecin, să-l ocupe cu forța, lucru nemaintîlnit după al Doilea Război Mondial în Europa

De aceea, orice spune Putin trebuie respins categroic, toate tezele emise în ultimele luni sunt false”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Tomac: Dacă pică Ucraina, urmează Republica Moldova

Liderul PMP a explicat apoi de ce războiul declanșat de Putin nu e doar unul între Ucraina și Rusia, ci unul între Lumea Liberă și un dictator cu ambiții imperiale, fapt extrem de important de care trebuie să ținem seamă.

„Noi trebuie să fim prudenți, să ne înarmăm în continuare. Nu avem dreptul să ne imaginăm că Rusia se va opri la acest conflict. Statutul nostru de țară NATO, frontieră NATO, ne obligă să fim extrem de prudenți. Mă bucur că cel puțin Ministerul de Externe a avut o reacție extrem de serioasă și clarificatoare în privința acestor acuzații care vin de la Moscova.

Vrem ca Ucraina să reziste. În Ucraina nu se duce o luptă doar pentru a se salva ei, în Ucraina acest conflict declanșat de Putin se duce și pentru a apăra pacea în Europa.

Acest război nu e doar despre Rusia și Ucraina, ci e unul între Lumea Liberă și un lider care pare desprins de realitate și, pentru a-și atinge un orgoliu imperial, încearcă să utilizeze toate instrumentele pentru a ține sub tensiune și control, anexând deja o paret din teritoriul un stat vecin nouă cu care nu am avut o relație excepțională în utlimi 30 de ani, dar asta nu înseamnă să nu înețelegem ce însemană războiul declanșat de Putin și consecințele lui, mai ales în ce priveste Republica Moldova, care de mai bine de o săptmână a rămas fără o resursă pe care o primea exclusiv din Rusia.

Putin vrea să anexeze Ucraina și, dacă-și va atinge obiectivul, următoarea pe listă e Republica Moldova și trebuie să fim conștienți de acest lucru”, a explicat Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe