EurActiv: România și Bulgaria, pe cale să pice cel mai important test

EurActiv: România și Bulgaria, pe cale să pice cel mai important test
România și Bulgaria, pe cale să pice cel mai important test al lor de la accederea în Uniunea Euopeană, la 1 ianuarie 2007, și asta odată cu publicarea  raportului MCV pe justiție, scrie site-ul EurAciv. ...

România și Bulgaria, pe cale să pice cel mai important test al lor de la accederea în Uniunea Euopeană, la 1 ianuarie 2007, și asta odată cu publicarea  raportului MCV pe justiție, scrie site-ul EurAciv.

România se confruntă cu critici fără precedent din cauza suspiciunilor privind încercările noului său Guvern de a slăbi echilibrul puterilor, în timp ce Bulgaria este vizată din cauza presupuselor legături între oficialii guvernamentali şi crima organizată.

Rugat de EurActiv să comenteze calitatea democraţiei în România, în urma numeroaselor sesizări privind încălcarea statului de drept și a legilor constituționale, Ponta a declarat că majoritatea informaţiilor sunt incorecte, dar a admis că există o problemă.

„Aveţi dreptate, sunt persoane numite politic şi poate ar trebui să (consolidăm) în Constituţie stabilitatea funcţiilor care nu sunt numite politic. Prin urmare, sunt de acord cu dumneavoastră că un fel de convenţie naţională şi schimbarea Constituţiei, pentru ca aceasta să exprime foarte clar care sunt funcţiile politice şi care nu, vor ajuta democraţia”, a declarat el.

Deși nu a avut conferințe de presă comune cu van Rompuy sau Barroso, Victor Ponta a participat la o conferință de presă cu premierul bulgar Sergei Stanișev.

Întrebat dacă se teme că ţara sa ar putea fi împiedicată să adere la Schengen din cauza tensiunii politice actuale cu România, Stanișev a răspuns că există reguli şi criterii clare pentru aderarea la Schengen, care sunt îndeplinite în prezent de România şi Bulgaria.

„Nu este democratic, nu este corect şi nici consecvent să adaugi orice alte condiţii politice sau de alt fel”, a declarat Stanişev.