Europa trebuie să întreprindă „acțiuni imediate” pentru a evita riscul unei penurii de gaz natural anul viitor, a avertizat joi Agenția Internațională de Energie (IEA), potrivit CNN.
„Când ne uităm la cele mai recente trenduri și la evoluțiile probabile pe piețele de gaz globale și europene, vedem că Europa se pregătește să se confrunte cu o provocare și mai severă iarna viitoare. De aceea, guvernele trebuie să întreprindă acțiuni imediate pentru a accelera îmbunătățirea eficienței energetice și pentru a accelera implementarea surselor regenerabile și a pompelor de căldură – și a altor pași pentru a reduce structural cererea de gaz. Acest lucru este esențial pentru securitatea energetică a Europei, bunăstarea cetățenilor săi și a industriilor și pentru tranziția sa la energie curată”, a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.
Analiza realizată de principala organizație mondială din sectorul global al energiei a fost publicată joi și arată că Europa s-ar putea confrunta cu un decalaj între cerere și ofertă de până la 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în perioada-cheie a verii din 2023 pentru reumplerea depozitelor de stocare a gazelor, dacă Rusia oprește toate livrările prin conducte, iar importurile chineze de gaz natural lichefiat înregistrează o redresare.
Potențialul decalaj ar putea să reprezinte aproape jumătate din gazul necesar pentru umplerea depozitelor într-o proporție de 95% până la startul sezonului rece 2023-2024.
Organizația care oferă analize și recomandări de politici în privința energiei globale susține că este „puțin probabil” ca Rusia să livreze încă 60 de milioane de metri cubi prin conducte în 2023 – cantitatea pe care, potrivit estimărilor, ar urma să o livreze Rusia în 2022 – și a avertizat că „livrările rusești către Europa s-ar putea opri complet”.