Eveniment diplomatic major pentru România. Care este semnificația turneului inițiat de Bogdan Aurescu, în Caucazul de Sud, împreună cu omologii săi din Austria și Lituania

Eveniment diplomatic major pentru România. Care este semnificația turneului inițiat de Bogdan Aurescu, în Caucazul de Sud, împreună cu omologii săi din Austria și Lituania
foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, efectuează de joi până sâmbătă un turneu regional în Caucazul de Sud, însoțit de omologul său din Austria, Alexander Schallenberg, și din Lituania, Gabrielius Landsbergis. Vizita are loc în baza mandatului încredințat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

Turneul se desfășoară la inițiativa lui Bogdan Aurescu în baza mandatului încredințat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell

Turneul are loc la inițiativa lui Bogdan Aurescu, care va pleca spre statele din Caucazul de Sud de la București însoțit de cei doi omologi. Cei trei oficiali vor sustine o declaratie de presa joi la ora 19.00, înainte de plecare.

Vizita are o semnificație aparte pentru România care devine lider regional in materie de politica externă, dupa summitul B9, la care a participat și președintele Joe Biden, și după Trilaterala pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, găzduită de Bogdan Aurescu la București, cu participarea Ucrainei și Georgiei.

Scopul vizitei este de a întări profilul geopolitic al UE în propria vecinătate, de a crește implicarea și rolul UE în soluționarea conflictelor prelungite din regiune, precum și de a eficientiza și crește coeziunea Politicii Externe și de Securitate Comune și de a asigura o implicare mai activă, directă, a statelor membre și a instituțiilor europene, inclusiv prin acțiuni comune.

Cei trei miniștri vor arăta că UE își propune să promoveze soluționarea cuprinzătoare și durabilă a conflictelor prelungite, inclusiv prin sprijin pentru stabilizarea situației din teren, reconstrucția post-conflict și implementarea de măsuri pentru creșterea încrederii.

Demersul celor trei șefi ai diplomațiilor va contribui, astfel, la consolidarea unei agende pozitive a UE în regiune și exprimarea unui sprijin clar, al UE și al statelor membre, pentru stabilitatea și securitatea acesteia.

Totodată, vizita are ca scop consolidarea Parteneriatului Estic, în pregătirea Summitului PaE din finalul anului, precum și transmiterea către cele trei state a unui mesaj coordonat, de continuare și aprofundare a reformelor și apropierii de UE.

Delegația formată din cei trei miniștri de externe europeni va fi completată de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud și criza din Georgia, Toivo Klaar, precum și de alți diplomați din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Demersul reprezintă un prim rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea de la Lisabona

Demersul reprezintă un prim rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe (format Gymnich) de la Lisabona (27 mai).

În cadrul intervențiilor avute cu prilejul reuniunii Gymnich, ministrul Bogdan Aurescu a arătat, între altele, că persistența acestor conflicte afectează negativ stabilitatea și securitatea regionale, grevează asupra posibilităților de dezvoltare ale regiunilor afectate și restrâng exercitarea deplină a drepturilor de bază ale populației din zonele respective. Pornind de la această evaluare larg împărtășită, la finalul reuniunii s-a decis implicarea sporită a Uniunii Europene și a statelor membre în consolidarea sprijinului politic pentru Partenerii Estici, inclusiv prin efectuarea de vizite de nivel înalt.

Astfel, o primă inițiativă în acest sens, coordonată împreună cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell și cu Serviciul European de Acțiune Externă, este turneul în cele trei state din Caucazul de Sud. Cei trei miniștri ai afacerilor externe vor avea un program consistent de întrevederi la Baku, Erevan și Tbilisi, care va include primiri la cel mai înalt nivel (președinte, premier) și consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate.

În cursul lunii iunie, Înaltul Reprezentant (ÎR) al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a avansat ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu propunerea ca acesta, alături de ministrul afacerilor externe al Austriei – Alexander Schallenberg și al Lituaniei – Gabrielius Landsbergis, să efectueze o vizită comună în Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

una dintre concluziile reuniunii a fost că este util ca în statele afectate de conflicte prelungite să fie efectuate vizite ale oficialilor UE de nivel înalt, ca măsură cu aplicabilitate imediată menită să transmită un mesaj clar de sprijin politic din partea Uniunii Europene. O opțiune practică cu același impact, de creștere a prezenței și vizibilității UE, se referă la realizarea de vizite comune ale unor miniștri de externe UE în regiune în numele Înaltului Reprezentant Josep Borrell.