EXCLUSIV // Din august 2021, în România se vor elibera noile buletine, cu cip

EXCLUSIV // Din august 2021, în România se vor elibera noile buletine, cu cip
UE / Foto: Unsplash.com

Calendarul Uniunii Europene merge înainte, în ciuda COVID-19. Din august 2021, România va elibera noile buletine, care vor conține cip.

„Activitățile pentru eliberarea noii cărți de identitate se derulează astfel încât să fie respectate prevederile Regulamentului (UE) nr. 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și a membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă ciirculație, conform cărora, începând cu 2 august 2021, fiecare Stat membru al Uniunii Europene are obligația de a asigura aplicarea acestuia la nivel național în integralitatea sa”, a transmis MAI pentru B1.ro.

Un pas înainte, către digitalizare

Prin faptul că va conține cip, noua carte de identitate va deveni „electronică” și va permite titularului autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sistemele informatice ale altor instituții publice și private, precum și utilizarea semnăturii electronice, a mai precizat Ministerul de Interne.

Noua carte de identitate va avea următoarea perioadă de valabilitate, pentru grupele de vârstă: 2 ani valabilitate, pentru segmentul de vârstă0-14 ani, 4 ani valabilitate, pentru segmentul de vârstă 14-18 ani, 20 ani după împlinirea vârstei de 18 ani, valabilitate nelimitată după împlinirea vârstei de 60 de ani pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate va conține date în format tipărit și în format inscripționat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum și elemente de particularizare și de siguranță. Noile buletine vor avea dimensiunea unui card bancar.

„În acel cip se găseşte doar un certificat de autentificare. Având în vedere că această funcţie va fi preluată de cartea electronică de identitate, emiterea de către stat a acelui card de sănătate nu mai este necesară, întrucât generează şi un anumit nivel de costuri. În ceea ce priveşte cartea simplă, ea nu va putea să înlocuiască cardul de sănătate, întrucât nu va fi dotată cu acel cip în care să înscriem un certificat electronic de autentificare”, a declarat comisar-şef Cătălin Giulescu, în cursul săptănii trecute.

Ultima oră
21:28 - Ludovic Orban, despre pledoaria pentru golf, făcută de Iohannis: „Chiar să faci promovare la golf în situaţia actuală, mi s-a părut total deplasat”
20:54 - Ludovic Orban, întrebat despre statul paralel: „Oameni care lucrează în structuri care au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, pot să îşi depăşească competenţele și să intervină unde nu au dreptul”
20:25 - MAE nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate în Crimeea pentru Duma de Stat a Federației Ruse / Critici dure pentru deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova
20:12 - Delfinul Chan Chen de la Delfinariul din Constanța este bolnav. Anunțul medicilor veterinari (VIDEO)
19:52 - Premierul Florin Cîțu și ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, singuri la mare, în Vama Veche
19:35 - Școlile din Afumaţi se închid după ce incidenţa a depăşit 6 la mie
19:19 - Ludovic Orban: „Au existat două tentative de puciuri pentru a mă înlătura de la conducerea PNL”
18:52 - Ludovic Orban recunoaște în premieră pentru B1 TV că Iohannis nu îl mai vrea la conducerea PNL. Întrebat dacă înlocuirea sa a fost planul partidului sau al președintelui, el a răspuns: ”Şi, şi”
18:29 - Ludovic Orban, despre cazul celor doi jurnaliști și a activistului de mediu bătuți: „Este revoltător ce se întâmplă”
18:18 - Ludovic Orban, critici la adresa Guvernului: „A adoptat proiectul privind consumatorul vulnerabil cu forme de compensare care nu erau la nivelul creșterii prețurilor”