EXCLUSIV // Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Lucian Boia nu are dreptate prin felul în care tratează istoria românilor”. De cât timp nu și-au mai vorbit față în față cei doi istorici

EXCLUSIV // Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Lucian Boia nu are dreptate prin felul în care tratează istoria românilor. De cât timp nu și-au mai vorbit față în față cei doi istorici
Ioan-Aurel Pop și Lucian Boia

Ioan-Aurel Pop și Lucian Boia au ajuns în atenția publicului larg prin intermediul abordărilor destul de diferite în interpretarea și relatarea istoriei românilor. Opiniile contrastante ale celor doi intelectuali au suscitat și mai tare interesul pentru scrierile lor și astfel, au atras mase mari desimpatizanți și critici.

La mai bine de 20 de ani de la primele diferențe de opinie exprimate în scris, cei doi istorici continuă să-și susțină puternic punctul de vedere.

„Lucrarea pe care am scris-o, polemica în raport cu domnul Boia, s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani. Domnul Boia nu are dreptate prin felul în care tratează istoria românilor.

Da, am avut și eu săgeți la adresa domniei sale. Săgețile nu se referă la adresa sa, personal, ci la felul în care a tratat istoria. Sunt polemici absolut firești într-o societate democratică”, a declarat Ioan-Aurel Pop pentru B1.ro.

Ioan-Aurel Pop și Lucian Boia nu și-au vorbit față în față de mai bine de 30 de ani

Întrebat dacă cei doi au avut până acum o dezbatere față în față, președintele Academiei a dezvăluit că se cunosc de mult timp, însă nu și-au vorbit de câteva decenii.

„Nu, nu ne-am mai văzut. Nu l-am cunoscut (n.r. – pe Lucian Boia) decât pe vremea când eram student și domnia sa asistent la Universitatea din București, pe vremea regimului comunist”, a dezvăluit Ioan-Aurel Pop pentru B1.ro.

Contactat de B1.ro, Lucian Boia a decis să nu comenteze afirmațiile lui Ioan-Aurel Pop.

Cine sunt Ioan-Aurel Pop și Lucian Boia. Cum au început polemicile

Ioan-Aurel Pop (65 de ani) este din 1996 profesor al Universității Babeș-Bolyai din Cluj și președinte al Academiei Române. Opera sa se concentrează pe cercetarea istoriei medievale a românilor, a Europei Centrale și de Sud-Est. După apariția cărții „Istorie și mit în conștiința românească” a lui Lucian Boia, din 1997, Pop a publicat o carte înreplică la aceasta, „Istoria. Adevărul și miturile”, la scurt timp. Pentru acesta, au mai urmat apoi „Constribuții la istoria culturii românești”, „Patrimoniul natural și cultural al României. Munții Apuseni”, „Istoria românilor”, „Biserică, societate și cultură în Transilvania secolului al XVI-lea”.

Lucian Boia (76 de ani) este unul dintre cei mai îndrăgiți intelectuali români, pentru maniera atipică în care abordează istoria, în antiteză cu cea propagată în timpul sistemului comunist. Contribuția sa constă în demitizarea istoriei, iar cărțile i-au fost traduse în mai multe limbi. Lucian Boia a devenit profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București în anul 1990, iar în prezent, este unul dintre cei mai prolifici și mai bine vânduți scriitori ai editurii pe care o reprezintă. „Istorie și mit în conștiința românească”, „Mitul democrației”, „Mihai Eminescu, românul absolut” și „De ce este România altfel?” se numără printre cele mai de succes cărțipublicate de către Lucian Boiaîn ultimii ani.

Mediul online reflectă cel mai bine modul în care cele două tabere de contestatari se raportează la cei doi istorici.De-a lungul timpului, criticii lui Ioan-Aurel Pop au invocat faptul că este naționalist, imaginea sa fiind asociată cu PSD și fostul regim comunist.De partea cealaltă, susținătorii lui Ioan-Aurel Pop îl acuză la rândul lor pe Lucian Boia de falsificarea istoriei și de faptul că ar fi „trădător de țară”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`