EXCLUSIV // Politolog: Donald Trump va câștiga „en fanfare” alegerile din SUA. Greșelile făcute de Joe Biden și staff-ul democrat

EXCLUSIV // Politolog: Donald Trump va câștiga „en fanfare alegerile din SUA. Greșelile făcute de Joe Biden și staff-ul democrat
Donald Trump / Foto: Hepta.ro

Au mai rămas doar câteva zile până la alegerile din Statele Unite ale Americii. Donald Trump și Joe Biden și-au exprimat fiecare punctelede vedere pe marginea celor mai fierbinți subiecte de interes în cadrul dezbaterilor, a intervențiilor televizate și a mediului online. De luni de zile, candidatul democrat conduce detașat în sondajele prezentate în media, însă asta nu garantează succesul lui Biden, atenționează politologul Sebastian Fitzek, profesor universitar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.

Campania de denigrare a lui Donald Trump din Statele Unite ale Americii va avea efect de bumerang pentru tabăra democrată, crede Sebastian Fitzek. Astfel, republicanul se va impune „en fanfare” în data de 3 noiembrie.

„În sondajele din mass-media, Biden este categoric avantajat. Doar că asta s-a întâmplat și în 2016, când aceleași televiziuni au dat-o pe Hillary Clinton câștigătoare în mod detașat. Lumea s-a cam prins de treaba asta. În opinia mea, este un fenomen de natură psihosocială pe care mainstream-ul american nu l-a înțeles și anume: Trump este un om cu multe defecte, dar strategia diabolizării și concentrarea tuturor tunurilor media împotriva lui, în final îl avantajează prin legea victimizării și al efortului concertat în jurul lui.

Lumea obișnuită observă aceste lucruri și le apreciază ca fiind pozitive pe criterul că toată lumea are ceva cu el. Trump este un exemplu de lider populist pur, iar el se folosește perfect de acest principiu. Fenomenul este întâlnit oriunde în lume. Când depui prea mult efort să-l denigrezi pe cineva, electoratul nehotărât ajunge să fie împotriva ta”, a declarat politologul.

Sebastian Fitzek, politolog: „Democrații simt că pot pierde alegerile”. Problemele rasiale, inoportune pentru câștigarea electoratului

Problemele legate de rasism și pandemia de COVID-19 au fost puse pe masă, în ultima dezbatere televizată a celor doi candidați. Trump a tranșat problema în modul caracteristic, afirmând că nu este rasist, în timp ce contracandidatul său a insistat foarte mult pe marginea unui subiect, afirmând chiar că nu-și dorește ca „tinerii de culoare să iasă din casă cu gluga în cap”. Afirmațiile lui Biden sunt o exagerare a staff-ului de campanie democrat, în goana după capital electoral, crede Sebastian FItzek.

„Problemele rasiale sunt nuanțate și aduse la suprafață de tabăra democrată pentru că realizează că și-au epuizat muniția. Democrații vor se evite istoria din 2016. Democrații aruncă în bătălie cele mai sensibile subiecte din societatea americană într-un efort extraordinar pentru a păstra procentele în favoarea lui Biden.

Biden pare epuizat de situație și nu este un comunicator la fel de bun ca Obama, lăsând la bătaie prea multe mingiridicate la fileul adversarului. Chiar și cu toată mass-media ridicată în picioare, democrații au îndreptat tunurile doar spre un singur om, o tactică pe folosită în momente de disperare”, a declarat Sebastian Fitzek.

Subiectul COVID-19, în avantajul lui Donald Trump

Marele avantaj al lui Donald Trump reprezintă modul de abordare a crizei COVID, crede politologul. În timp ce președintele în funcție a transmis mesaje optimiste, Joe Biden a ales strategia alarmistă, care transmite electoratului ideea unor noi restricții severe.

„Într-o astfel de poveste, Trump se află într-un avantaj de situație și nu de moralitate. Trump este cel care contrazice normele, regulile și principii științifice. Trump exploatează subiectul ca un lider populist, în vreme ce democrații au optat prin diferență cealaltă poziție, o poziție nepopulară. Dacă s-ar face niște cercetări pentru a vedea câți sunt pentru lockdown, la fel ca în România, vom observa ca majoritatea oamenilor sunt împotrivă.

Pe acest fond, indirect, Trump are de câștigat. Asta nu înseamnă că poziția lui este una corectă. El își asumă poziția majoritar tacită, pentru că și americanii sunt sătui de lockdown. Trump nu se bazează pe electoratul de vârsta a treia, ci pe oamenii activi profesional. Ei sunt cei care mișcă economia. Mulți oameni nu iubesc masca, deci nu-l preferă pe Biden și nici nu vor să-și piardă locul de muncă într-un scenariu în care li s-ar interzice să iasă din casă”, a declarat Sebastian Fitzek pentru B1.ro.

Ieșirea lui Barack Obama în sprijinul lui Joe Biden, un deserviciu candidatului democrat, în opinia politologului

În ultimele zile de campania, Barack Obama a susținut un discurs prin intermediul căruia și-a manifestat susținerea față de Joe Biden și totodată, a aruncat săgeți la adresa lui Donald Trump. Decizia democraților nu este tocmai cea mai reușită, crede Sebastian Fitzek.

„Intervenția lui Obama este tardivă și nu-l va ajuta prea mult pe Biden. Obama a ieșit pe scenă cu două săptămâni înainte de ziua Z. Strategia democraților de a-l scoate pe Biden pe ultima sută de metri sună din nou a disperare. O măsură cu mutle tăișuri pe care mulți americani nu o apreciază, considerându-l pe Biden un candidat epuizat și slab față de Trump, care luptă singur și este prezent în toate statele americane-cheie.

Nu discutăm despre cine îmi place mie sau vouă să câștige, ci despre niște elemente ale unei realități care ne explică ce se întâmplă în America. Asistăm și suntem martorii unei lecții de școală în care vedem cum un candidat cotat inferior, cum este Trump, ajunge să câștige din nou alegerile. Scorurile din statele-cheie ar putea ajunge la valori mai mari în favoarea republicanilor față de 2016, iar toate acestea se întâmplă datorită gestionării proaste a campaniei electorale pe care democrații și-au asumat-o într-un mod nefericit pentru ei”, a mai punctat profesorul universitar pentru B1.ro.