EXCLUSIV // Radu Ciornei, imunolog: „Din luna martie nu cred că va mai fi necesar purtatul măștii în spațiile deschise”

EXCLUSIV // Radu Ciornei, imunolog: „Din luna martie nu cred că va mai fi necesar purtatul măștii în spațiile deschise
Centrul Vechi, Brașov / Foto: Andi Miron

Imunologul Radu Ciornei crede că de la începutul primăverii, purtatul măștii în spațiile deschise nu va mai o măsură justificată. Acest lucru depinde de scăderea numărului de infecări, care ar putea fi determinat de campania de vaccinare, dar și riscul de infectare mai scăzut, specific anotimpurilor calde.

„Eu cred că trebuie să purtăm masca până când ajungem la un nivel de vaccinare de 50% din populație. Eu sunt adeptul respectării regulilor, dar cred că purtatul măștii în spații închise e mult mai important decât în spațiile deschise.

Dacă vedem un declin al numărului de cazuri și peste o lună ajungem la mai puțin de 1.500 de infectări pe zi și oricum trecem spre primăvară, când știm că aceste boli cu transmitere aerogenă scad în moddramatic, din luna martie nu cred că mai este necesar purtatul măștii în spațiile deschise. Cu atât mai mult la vară de exemplu, pe plajă, unde este un curent de aer”, a declarat Radu Ciornei pentru B1.ro.

Dr. Adrian Marinescu: „Este posibil să se renunțe la mască în mod treptat”

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală crede, de asemenea, că în 2021se va renunța la purtatul măștii în aer liber, treptat.

„Depinde de mai multe lucruri și anume: Cât de eficientă va fi campania de vaccinare și nu doar în România. Dacă vom avea 70-80% dintre oameni vaccinați, e o altă discuție, ne putem gândi și la măsuri de relaxare. Oricum, acele măsuri de relaxare vor veni treptat și implicit, e foarte probabil că se va renunța la mască în mod treptat.

Totuși, este foarte greu de spus… Pentru 2021 este posibil ca din toamnă, în unele locuri – de exemplu spații deschise, să se renunțe la ea. Dar nu va dispărea cu totul în acest an. Că se va renunța la mască în 2022 sau nu, este imprevizibil”, a declarat medicul Adrian Marinescu pentru B1.ro.

Ultima oră
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)
22:05 - Spania a depistat primul caz de infectare cu varianta Omicron
22:03 - Florian Bodog critică testele de salivă din școli: „Sunt greu de utilizat. Trebuie să faci un lego ca să faci un test. Prețul este peste cel din piață”
21:54 - Accident grav pe DN6, în județul Caraș-Severin. Trei persoane au murit
21:39 - Alina Gorghiu: Le-aş recomanda celor care merg la ministere, indiferent că sunt de la PNL, PSD sau UDMR, şi sunt nervoşi să bea un ceai de muşeţel şi să răspundă cu calm
21:23 - Gabriel Zetea (PSD): „Nu cred că vom mai vorbi despre un certificat verde, ci despre un certificat pentru gestionarea situaţiei pandemice”
21:09 - Facturile la căldură vor fi uriașe. Mircea Coșea: Ajungem într-o sărăcie greu de gestionat. Unii nu vor mai plăti pur și simplu și sistemul va cădea, că nu-și va mai recupera cheltuielile (VIDEO)