EXCLUSIV // Sindicaliștii din învățământ cer de la Guvern un spor pentru expunerea la radiații în fața calculatorului: „Cine critică, nu știe despre ce e vorba”

EXCLUSIV // Sindicaliștii din învățământ cer de la Guvern un spor pentru expunerea la radiații în fața calculatorului: „Cine critică, nu știe despre ce e vorba
Foto: pixabay.com

La nivel național, școala a trecut în sistemul online, în urma creșterii puternice a numărului de infectări cu SARS-COV-2. Noile măsuri ale Guvernului reprezintă pentru sindicaliștii din educație un prilej de a solicita un „spor pentru expunere la radiații” în fața unor dispozitive precum laptopul, tableta sau smartphone-ul.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care susține interesele profesorilor și învățătorilor din sistemul preuniversitar de stat, a trimis în această săptămână o scrisoare deschisă Guvernului, prin care cere majorarea salariilor cadrelor didactice la nivelurile prevăzute pentru anul 2022 și acordarea sporului de expunere la radiații celor care desfășoară cursuri online.

Simion Hăncescu, liderul sindicatului, crede că acordarea sporului pentru expunerea la radiații este o măsură absolut necesară în contextul COVID-19.

„Este o adresă trimisă la Ministerul Educației, prin care solicităm să se deblocheze regulamentul pentru sporuri. Potrivit unui regulament, s-ar putea acorda un spor pentru munca la calculator. Oamenii care petrec 8-10 ore pe zi la calculator se plâng că au probleme”, a declarat pentru B1.ro reprezentantul cadrelor didactice, care a mai menționat că nu s-a stabilit vreun cuantum în acest sens.

Foto: Simion Hăncescu, liderul FSLI

Simion Hăncescu, liderul FSLI: „Cine critică, înseamnă că nu știe despre ce e vorba”

Șeful FSLI crede că solicitarea este perfect justiticată, în condițiile în care există diferențe mari între salariile bugetarilor.

„Trebuie să se poată aplica acel regulament, pentru că a fost blocat prin lege. Prin legea bugetului, trebuie să-l deblocheze. Astfel de sporuri se acordă. Cei din minister au sporuri pentru condiii vătămătoare, iar un parlamentar care are 10.000 de lei salariu, mai ia și 1.500 de lei pe lună pentru condiții vătămătoare, pentru nu știu ce antene mai au pe-acolo. Cine critică, înseamnă că nu știe despre ce e vorba.

În sistemul privat există salarii frumoase, în special în IT. La fel și în consiliile locale, unde au 6.000-7.000 de lei. Dar stăm să ne gândim că există profesori care câștigă 2.000 de lei și nu au bani nici măcar să-și cumpere un calculator performant.

Nu-mi fac iluzia că vom primi un răspuns. Am trimis până acum la Guvern multe adrese și n-am primit niciun răspuns”, a mai transmis Simion Hăncescu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`