EXCLUSIV // Un tânăr recalcitrant s-a îmbătat și s-a dus să-l bată pe unchiul său. Deznodământul terifiant s-a petrecut sub ochii partenerelor de viață

EXCLUSIV // Un tânăr recalcitrant s-a îmbătat și s-a dus să-l bată pe unchiul său. Deznodământul terifiant s-a petrecut sub ochii partenerelor de viață

Este binecunoscut faptul că alcoolul, consumat în exces, crește curajul consumatorului, ceea poate determina un efect letal. Într-un astfel de scenariu s-a înscris și Florin Petru Geană, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Iași.

Florin, tatăl unui copil în vârstă de șase luni de zile, care trăia împreună cu concubina sa în comuna Dolhești, nu avea o reputație prea bună. Era un obișnuit provocatoral scandalurilor în comună. Mulți localnici în cunoșteau pentru violențele sale, desfășurate sub influența băuturilor alcoolice. Atunci când nu-și găsea adversar, se mutila și-și lăsa semne adânci pe corp, relatează presa locală.

Alcoolul i-a dat curaj să facă gesturi extreme

În ziua de 16 iunie 2019, pe fondul consumului excesiv de alcool, Florin și-a făcut curaj și a intrat în casă, peste unchiul său, Ilie Vasile, 40 de ani. Tensiunile dintre cei doi erau vechi. Motivul disputei era un petic de pământ.

În ziua respectivă, după ce Florin a intrat în casă peste Ilie, prima persoană vizată de jignirile tânărului a fost partenera de viață a unchiului său. Ilie a intervenit, au urmat o serie de jigniri, iar apoiîmbrânceli. Cel aflat într-o stare avansată de ebrietate l-a lovit cu pumnul în față pe Ilie și l-a pus la podea. Mai mult, a pus mâna pe o secure, l-a amenințat pe unchiul său cu moartea și a fost gata să o folosească.

Tânărul recalcitrant, „tocat” cu securea de unchiul său, pe care l-a amenințat cu moartea

Agresorul s-a transformat rapid în victimă. Nepotul a pierdut controlul, iar Ilie a pus mâna pe secure. După ce l-a deposedat, a și folosit unealta. I-a aplicat lui Florin o lovitură puternică în zona poplitee a piciorului stâng – în spatele genunchiului, ceea ce i-a provocat o puternică hemoragie.

Aflat în legitimă apărare, probabil că Ilie putea scăpa fără închisoare, dacă sadismul său nu continua în aceeași notă. După ce l-a lovit pe tânăr la picior, a folosit muchia și tăișul securii pentru a-l lovi pe Florin în zona capului și a feței. Conflictul a încetat abia după ce femeile au intervenit, dar deja a fost prea târziu, pentru că tânărul se afla deja într-o baltă de sânge.

Ilie a sunat la 112, echipajul de ambulanță s-a deplasat la fața locului, dar n-au mai avut ce să-i facă persoanei masacrate.

„Urmare a gravelor leziuni suferite şi a pierderii masive de sânge, victima a intrat în şoc traumatico-hemoragic (consecinţa unei plăgi tăiat-despicate a fosei poplitee stângi, cu secţionarea hemicircumferenţială transmurală a arterei poplitee stângi) şi a decedat în scurt timp”, a transmis pentru B1.ro Mihaela Apostol, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Autorul masacrului, trimis în spatele gratiilor

Ilie și-a recunoscut fapta, anchetatorii au luat în calcul faptul că bărbatul a comis gestul extrem în stare de provocare, însă procurorul criminalist a subliniat sadismul autorului crimei.

„În ceea ce priveşte intenţia de a ucide, procurorul criminalist a reţinut perseverenţa cu care inculpatul a aplicat victimei numeroase lovituri cu un obiect vulnerant apt să producă leziuni incompatibile cu viaţa, localizarea leziunilor, unele interesând regiuni vitale ale corpului, intensitatea cu care loviturile au fost aplicate.

Inculpatul nu s-a mărginit la aplicarea unei prime lovituri cu tăişul securii în regiunea poplitee stânga, care a condus la secţionarea arterei poplitee, ci a continuat să lovească victima atât cu muchia, cât şi cu tăişul securii, cu precădere în zona feţei şi a capului, provocându-i acesteia leziuni care, prin ele însele, aveau potenţial tanatogenerator”, a mai menționat Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, într-o comunicare pentru B1.ro.

Unchiul tânărului de 22 de ani a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani de închisoare. Prima sentință a fost pronunțată la 6 luni de la comiterea faptei, în decembrie 2019, de Tribunalul Iași, iar decizia finală a fost anunțată de Curtea de Apel Iași, în februarie 2020.

Vecinii, de partea autorului crimei

În urma evenimentului tragic, vecinii in sat i-au ținut partea lui Ilie Vasile.

„El era un om la locul lui, muncea pentru familie și pentru copii. A fost la moarăși a cărat saci, iar seara s-a trezit cu Geanăpeste el, în casă. Ce era omul săfacă, săstea săîl omoare? S-a apărat. Întrebați tot satul ăsta cine este Geană…”, a declarat o localnică, potrivit bzi.ro.