Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”

Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
Olena Zerkal, unul dintre consilierii ministrului ucrainean al Energiei, a avut o ieșire extrem de dură la adresa Ungariei. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Ungaria continuă să facă jocurile Rusiei și rămâne singura țară UE care se opune noului pachet de sancțiuni îndreptate împotriva Moscovei. Setul include și un embargo pe petrolul rusesc, măsură care ar ajuta foarte mult Ucraina, căci ar tăia din sumele pe care Uniunea le oferă Rusiei și care practic finanțează genocidul comis de ruși în Ucraina.

„Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru.. Trebuie să ne punem de acord, nu putem fi ținuți ostatici!”, a declarat recent Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, ușor exasperat.

Kievul însuși pare că-și pierde răbdarea. Olena Zerkal, unul dintre consilierii ministrului ucrainean al Energiei, a amenințat voalat că va lăsa Ungaria fără gazul rusesc.

„Orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc, a spus Zerkal, punctând că ar fi „foarte corect” dacă s-ar întâmpla ceva acolo.

Ungaria face jocurile Rusiei și stoarce de bani UE

Ungaria exploatează războiul împotriva Ucrainei, a mai spus oficialul ucrainean, la o conferință online a Forumului de Securitate de la Kiev.

Asta în contextul în care, recent, premierul ungar Viktor Orban a anunțat instituirea stării de urgență în țara sa, folosind ca argument războiul din Ucraina. Cu această ocazie, Orban și-a dat niște puteri în plus.

Zerkal a remarcat și atitudinea duplicitară a Ungariei, care face jocurile lui Vladimir Putin și pune la zid Uniunea Europeană dar, în același timp, n-are nicio problemă să ceară și să folosească fonduri europene.

„Ungaria exploatează situația, iar noi și Uniunea Europeană îi oferim posibilitatea de a face acest lucru. Apetitul acestora pentru fondurile UE crește pe zi ce trece. Ei simt că sunt momente în care pot cere orice în schimbul faptului că nu pun în pericol unitatea europeană”, a mai declarat Olena Zerkal, practic acuzând Budapesta că șantajează UE.

Ucrainenii, tentați să-i lase pe unguri fără gazul rusesc

Consiliera ucraineancă a spus apoi că țara ei ar trebui să ia măsuri și o modalitate ar ține de conducta Prieteniei. Ea a precizat că petrolul rusesc e transportat în Ungaria printr-o ramură a acestei conducte.

„Orice s-ar putea întâmpla cu ea. Și cred că ar fi foarte corect dacă s-ar întâmpla ceva. Dar este la latitudinea guvernului și a președintelui să decidă dacă vrem să vorbim cu Orban în limbajul în care el vorbește cu Uniunea Europeană, dacă suntem pregătiți să facem acest lucru”, a continuat Zerkal, potrivit Agerpres.

Și președintee ucrainean Volodimir Zelenski a criticat recent Ungaria pentru că se opune embargoului pe petrol rus, deși știe că banii finanțează războiul dus de Moscova în Ucraina: „Cumva ei văd lumea greșit”.

Luni, Zelenski se va adresa celor 27 de lideri din UE, care se reunesc într-un summit la Bruxelles.

Reacția Ungariei la declarațiile oficialului ucrainean

Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul ungar al Energiei, a catalogat declarațiile Olenei Zerkal drept „şocante şi inacceptabile”.

Acesta a anunțat că a discutat cu ambasadorul ucrainean Lyubov Nepop, căruia i-a transmis că afirmaţiile sunt inacceptabile.

Tamas Menczer a ținut apoi să-i amintească ambasadorului de ajutorul umanitar oferit de Ungaria refugiaţilor ucraineni.

Urmăriți B1TV.ro și pe