Femeilor din Iran li s-a interzis să apară în reclame. După lansarea videoclipului, în care o fată cu capul acoperit conduce o mașină și mănâncă înghețată

Femeilor din Iran li s-a interzis să apară în reclame. După lansarea videoclipului, în care o fată cu capul acoperit conduce o mașină și mănâncă înghețată
Foto: captura video.

Ministerul Culturii și Orientării Islamice din Iran a interzis femeilor să apară în reclame. Interdicția se aplică și utilizării „imaginilor feminine” în publicitate.

Potrivit postului TV Iran International, amplasat în capitala Marii Britanii, ministerul a făcut anunțul la sfârșitul lunii iulie într-o scrisoare trimisă școlilor de artă și film iraniene. Agențiile de publicitate iraniene au primit aceleași scrisori, scrie Radio Liberty. Apariția femeilor în reclamele iraniene a fost interzisă în temeiul așa-numitei legi privind hijab-ul și castitatea.

Femeile din Iran nu vor mai apărea pe micile ecrane

Autoritățile iraniene au citat legile actuale privind publicitatea care interzic orice „utilizare instrumentală” a femeilor, bărbaților și copiilor. Această interdicție a utilizării unei persoane ca „instrument” a fost întotdeauna în vigoare, dar interpretarea „utilizarii instrumentului” depinde de opiniile politice și religioase ale administrațiilor prezidențiale individuale, subliniază Iran International, citat de meduza.

Potrivit sursei citate, interdicția participării femeilor la publicitate a fost introdusă după ce compania iraniană Domino a lansat un videoclip în care o femeie într-o sheila (o eșarfă acoperită peste cap; fața ei este expusă) conduce o mașină și apoi mănâncă înghețată acoperită cu glazură de ciocolată. Într-un alt videoclip promoțional de la același producător, o femeie este comparată cu înghețata.

Autoritățile iraniene susțin că cele două videoclipuri „contrazic decența socială”, „ jignesc valorile femeilor” și duc, de asemenea, la „propaganda imoralității” în societate.

Legi stricte privind purtarea hijabului

Toate acestea se întâmplă pe fondul disputelor privind respectarea codului vestimentar islamic și purtarea hijabului. În Iran, hijabul a devenit obligatoriu pentru femei după Revoluția Islamică din 1979, dar multe femei iraniene au neglijat această cerință.

În iulie 2022, Iranul a adoptat o lege strictă privind hijabul și castitatea. Potrivit deciziei din 5 iulie, femeile au fost obligate să poarte batic care să le acopere părul, gâtul și umerii. Poliția a început să-i rețină pe cei care încalcă noua regulă. Detențiilor s-au opus și rezidenții din Iran, care poartă hijab-ul din propria voință, relatează meduza.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:15 - Moment incredibil la Săptămâna Modei de la Paris. Un lichid stropit pe un manechin s-a transformat în rochie
08:09 - Circulaţie îngreunată pe mai multe drumuri din ţară
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)