Financial Times: Ponta va fi un test pentru socialiştii europeni

Financial Times: Ponta va fi un test pentru socialiştii europeni
Victor Ponta va reprezenta un test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi luna viitoare la o conferinţă la Bucureşti, scrie jurnalistul Tom Gallagher de la Financial Times. Și asta pentru că premierul...

Victor Ponta va reprezenta un test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi luna viitoare la o conferinţă la Bucureşti, scrie jurnalistul Tom Gallagher de la Financial Times. Și asta pentru că premierul român s-a arătat în mai multe rânduri indiferent faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa.

„Eu cred că felul în care au reacţionat (Năsatse şi Ponta) arată de ce această criză nu se poate calma rapid„, scrie Gallagher.

El apreciază că încercarea „eșuată” a lui Năstase de a se sinucide, în urma condamnării la închisoare pentru corupţie, arată că acesta „a considerat ruşinea suferită prea greu de suportat„, pe când premierul Ponta, imediat după ce revista „Nature” publica acuzaţiile de plagiat, „insista să participe la un summit european la Bruxelles, deşi poate că era conştient de costurile reputaţiei sale în ochii Germaniei, unde un preşedinte şi un ministru al Apărării au căzut în urma unor acuzaţii fără îndoială mai puţin serioase”.

Gallagher îi reproşează lui Ponta prezenţa în două rânduri la Jocurile Olimpice de la Londra, în contextul în care „ţara sa suferă financiar din cauza crizei politice” care, în opinia sa, a fost alimentată de Guvernul său.

„Va fi interesant de văzut dacă vreunul dintre ei se va scuza pentru neparticipare„, este concluzia articolului.