Finlanda intenționează să construiască bariere la granița cu Rusia. Autoritățile ruse ar putea trimite valuri de migranți către granița finlandeză

Finlanda intenționează să construiască bariere la granița cu Rusia. Autoritățile ruse ar putea trimite valuri de migranți către granița finlandeză
Președinții Vladimir Putin (Rusia) și Sauli Niinisto (Finlanda). Sursă foto: Hepta - DPA Images / Markku Ulander

Guvernul finlandez intenționează să modifice legislația privind frontierele pentru a permite construirea de bariere la frontiera sa estică cu Rusia, a anunțat joi guvernul finlandez, într-o mișcare de consolidare a pregătirii împotriva amenințărilor pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Finlanda, care solicită în prezent aderarea la alianța militară NATO, are o istorie de războaie cu Rusia, deși, în prezent, zona de frontieră acoperită cu păduri dintre cele două țări este marcată doar cu semne și linii de plastic pe cea mai mare parte a celor 1.300 km de lungime, potrivit Reuters.

Cererile de azil se vor concentra în anumite puncte de intrare

Guvernul finlandez s-a grăbit să consolideze securitatea la graniță, deoarece se teme că Rusia ar putea încerca să exercite presiuni asupra Finlandei prin trimiterea de solicitanți de azil la granițele sale – așa cum a acuzat Uniunea Europeană că a făcut Belarus la sfârșitul anului trecut, când sute de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistanul și Africa au rămas blocați la granița cu Polonia.

Modificările guvernului includ o propunere care să permită concentrarea primirii cererilor de azil doar în anumite puncte de intrare.

Conform normelor UE existente, migranții au dreptul de a cere azil la orice punct de intrare într-o țară membră a UE.

Modificările ar permite, de asemenea, construirea de bariere, cum ar fi garduri, precum și noi drumuri pentru a facilita patrularea frontierei pe partea finlandeză.

„Ulterior, guvernul va decide asupra barierelor de frontieră pentru zonele critice de la granița de est, pe baza evaluării Gărzii de Frontieră finlandeze”, a declarat ministrul afacerilor interne, Krista Mikkonen, într-un comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe