Finlanda nu vrea să intre în NATO, dar e gata să impună sancțiuni „extrem de dure” alături de SUA și UE dacă Rusia invadează Ucraina, spune premierul Sanna Marin

Finlanda nu vrea să intre în NATO, dar e gata să impună sancțiuni „extrem de dure” alături de SUA și UE dacă Rusia invadează Ucraina, spune premierul Sanna Marin
Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Markku Ulander

Finlanda nu plănuiește să adere la NATO în viitorul apropiat, însă este pregătită să sprijine aliații europeni și SUA prin impunerea unor sancțiuni dure împotriva Federației Ruse dacă Moscova atacă Ucraina, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin.

Finlanda, gata să impună sancțiuni „extrem de dure” alături de SUA și UE dacă Rusia invadează Ucraina

„Ar avea un impact foarte substanțial, iar sancțiunile ar fi extrem de dure”, a spus premierul Sanna Marin într-un interviu pentru Reuters.

Ea a ținut să precizeze că, în timpul mandatului său, este „foarte puțin probabil” ca Finlanda să aplice pentru aderarea la NATO.

Țara nordică are 1.340 de kilometri de frontieră comună cu Federația Rusă, țară cu care împărtășește un istoric complicat și cu care s-a luptat inclusiv în Al Doilea Război Mondial, însă a optat să rezume la a coopera cu Alianța Nord-Atlantică în loc să și adere efectiv.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a sunat marți pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, pentru o a doua discuție în această lună. Liderul american a vrut să reliefeze „importanța parteneriatul de apărare apropiat pe care îl are Finlanda cu Statele Unite și NATO”.

Ce a spus premierul Sanna Marin despre o eventuală aderare la NATO

Premierul Sanna Marin consideră că alte state apreciază că Finlanda a păstrat de-a lungul vremii relații „funcționale” cu Federația Rusă. Țara noridcă, spune ea, rămâne fermă pe poziția pe care deja a exprimat-o, și anume că are dreptul să adere la NATO dacă va lua vreodată o decizie în acest sens.

„Nimeni nu ne poate influența, nici Statele Unite, nici Rusia, nici nimeni altcineva”, a adăugat oficialul finlandez.

În luna decembrie, Finlanda a optat pentru avioanele de vânătoare F-35, în acord cu politica sa de înzestrare militară, care prevede că echipamentele noi trebuie să fie compatibile cu cele din țările NATO.

Pentru a fi primită în NATO, Finlanda ar trebui să demonstreze că există un sprijin popular substanțial pentru un asemenea demers.

Într-un sondaj realizat recent de principalul cotidian finlandez, Helsingin Sanomat, 28% dintre respondenți au declarat că doresc aderarea la NATO, în timp ce 42% s-au exprimat împotrivă sau s-au arătat nesiguri.

„Una peste alta, cred că discuția despre NATO va căpăta mai multă amploare în următorii ani”, a mai spus Sanna Marin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:26 - Rușii au început să scoată din depozite tancuri din perioada sovietică. Imagini virale (VIDEO)
19:17 - Rusia folosește blocarea porturilor ucrainene ca un mijloc de șantaj, acuză ministrul de externe al Ucrainei
18:54 - Premierul Estoniei: O pace negociată prost pentru Ucraina e o pace proastă pentru noi toţi. Concesiile făcute agresorului duc la războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori
18:48 - Ministerul rus al Apărării susține că portul Mariupol a fost complet deminat. Peste 12.000 de obiecte explozive și arme au fost găsite
18:40 - România oferă motorină, benzină și păcură pentru Republica Moldova din rezerva de stat: „Este un ajutor care va consolida, va creşte securitatea energetică”
18:21 - Rusia trece la un sistem de educație „de interes național”. Ministrul rus al Învățământului Superior: „Viitorul aparține propriului nostru sistem de educație unic”
18:17 - Vladimir Putin a vizitat pentru prima dată soldați ruși răniți în războiul din Ucraina (VIDEO)
18:17 - Suedia nu finanţează și nu înarmează organizaţii teroriste. Premierul Magdalena Andersson, răspuns la acuzațiile Turciei
18:02 - Cristian Bușoi: OMS și UE trebuie să-și consolideze coordonarea. Lecțiile învățate în pandemie să fie transformate în reguli și soluții de acțiune pentru viitor
17:53 - Şefa Comisiei Europene „nu se aşteaptă” ca ţările europene să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc