Fiscul francez a folosit Inteligența Artificială pentru a descoperi peste 20.000 de piscine nedeclarate. Facturi de 10 milioane de euro pentru proprietari

Fiscul francez a folosit Inteligența Artificială pentru a descoperi peste 20.000 de piscine nedeclarate. Facturi de 10 milioane de euro pentru proprietari
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile fiscale franceze care folosesc software cu Inteligență Artificială (AI) au descoperit mii de piscine private nedeclarate și au emis facturi în valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro pentru proprietari, transmite The Guardian.

Inteligența Artificială, folosită de Fiscul francez pentru a descoperi peste 20.000 de piscine nedeclarate

Sistemul dezvoltat de Google și Capgemini poate identifica piscinele cu ajutorul imaginilor aeriene și poate face verificări încrucișate cu bazele de cărți funciare. Lansat anul trecut ca experiment în nouă departamente franceze, acesta a descoperit 20.356 de piscine și va implementat și în restul țării, a anunțat autoritatea franceză de resort.

Orice modificare a proprietății, inclusiv adăugarea unei piscine, trebuie declarată la fiscul francez în termen de 90 de zile de la finalizare. Cum taxa pe proprietate se bazează pe valoarea proprietății, îmbunătățirile presupun o creștere a taxei. Spre exemplu, un bazin standard de 30 de metri pătrați ar fi taxat anual cu 200 de euro în plus.

Fiscul francez spune că în prezent caută să folosească sistemul pentru a depista anexe, extinderi și verande nedeclarate.

„Vizăm în special extinderile de case, cum ar fi verandele, dar trebuie să ne asigurăm că software-ul poate găsi clădiri cu o amprentă mare la sol, și nu canisa sau căsuța de joacă pentru copii”, a explicat Antoine Magnant, director general adjunct pentru finanțe publice, pentru Le Parisien.

Totuși, echipa tehnică a autorităților fiscale susține că deocamdată nu este capabilă să stabilească dacă o formă dreptunghiulară dintr-o imagine aeriană este o extindere sau un simplu cort, o terasă sau chiar o prelată așezată la sol.

În aprilie se suținea că sistemul are o marjă de eroare de 30%. Nu numai că acesta confunda panourile solare cu piscinele, dar nu reușea să descopere nici extinderile taxabile ascunse sub copaci sau în umbra unei proprietăți. Se efectuează teste pentru perfecționarea tehnologiei.

„Asta este a doua etapă a cercetării și ne va permite și să verificăm dacă o proprietate este goală și nu ar mai trebui taxată”, a adăugat Antoine Magnant.

Urmăriți B1TV.ro și pe